1. trimesterskanning (nakkefoldsskanning)
Ultralydsskanning
Alle gravide får tilbudt en ultralydsskanning i uge 11-13. Hvis du ønsker denne skanning, vælger du selv, om du også ønsker en "såkaldt risikovurdering" af fosteret (se yderligere information længere nede i teksten).
Formålet med 1. trimesterskanning er, at få:
-
bekræftet at der er liv
-
bestemt antallet af fostre
-
fastsat terminsdag.
Hvis du ønsker en risikovurdering af fosteret, måler vi også nakkefoldens tykkelse. Risikovurderingen kræver, at du også har fået taget en blodprøve hos din læge forinden, cirka i uge 8-9.
Du er meget velkommen til at tage din partner eller anden voksen pårørende med til skanningen.
Sådan foregår 1. trimesterskanning
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Undersøgelser
En nakkefoldsskanning kan vurdere risiokoen for, om dit ufødte barn har Downs-, Edwards- eller Pataus syndrom.
Downs syndrom (også kaldte trisomi 21). Tilstanden skyldes et ekstra kromosom i kroppens celler. Det ekstra kromosom forårsager en række ændringer i udviklingen og modningen af nervesystem, skelet, hjerte, mave, øjne, ører og andre organer, der fører til generel udviklingshæmning og risiko for sygdomme og misdannelse.
Edwards- og Pataus' syndrom er sjældne syndromer og skyldes et ekstra henholdsvis kromosom 18 og 13. Begge kromosomafvigelser er forbundet med svær udviklingshæmning og sygdom.
Ved at kombinere en blodprøve, den gravides alder og størrelsen af det ufødte barns nakkefold, kan vi vurdere risikoen for, om barnet har Downs, Edwards eller Pataus syndrom. På den måde finder vi op til 92 procent af fostrene med Downs syndrom og lidt færre af fostrene med de to andre syndromer.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er en beregning af risikoen. Vurderingen giver ikke et helt sikkert svar på, om dit barn har en kromosomfejl.
Før skanningen skal du have taget en blodprøve. Den måler to proteinstoffer, der dannes i moderkagen, og kaldes også en doubletest. Vi tager blodprøven i perioden 8+0 til 13+6.
Blodprøven bliver ofte taget ved første besøg hos din egen læge. Alternativt får du en henvisning til at få taget en blodprøve.
Sådan foregår skanningen
Mens vi skanner, kan du og din partner følge med på skærmen. Normalt skanner vi uden på maven. I særlige tilfælde er det nødvendigt at skanne gennem skeden.
Vi har tit brug for en vurdering fra en kollega, fordi det kan være svært at se detaljerne på det lille foster. Det betyder derfor ikke, at der er noget galt, hvis vi kalder på en kollega.
Nakkefolden er en væskeansamling ved fosterets nakke og ryg. Den er ofte større hos børn, der har en kromosom afvigelse. Derfor måler vi nakkefoldens størrelse hvis "risikovurdering" ønskes.
Ved skanningen måler vi også fosterets længde med henblik på at fastsætte, hvor langt henne i graviditeten du er.
Fosterets længde afgør terminen for barnets fødsel. Vi laver nakkefoldsskanningen i perioden uge 11+4 og uge 13+6.
Skanningen kan ikke afgøre barnets køn. Formålet er heller ikke at finde misdannelser. I sjældne tilfælde opdager vi alvorlige misdannelser ved skanningen, og så får I naturligvis besked, råd og vejledning.
i beregner risikoen for, om barnet har Downs, Edwards eller Pataus syndrom ud fra blodprøven, størrelsen på nakkefolden og din alder. Beregningen sker i et computerprogram. Grænseværdien er 1 til 300. Værdien betyder, at hvis risikoen er 1 til 300, vil barnet i 1 ud af 300 tilfælde have en kromosomfejl.
I får svar på, hvor stor risikoen er lige efter skanningen, når alle resultater er tastet ind i programmet, og risikoen er beregnet. Det tager cirka 30 minutter fra start til slut. Undersøgelsen viser også, hvis der er risiko for andre alvorlige, men sjældne kromosomfejl.
Supplerende prøve
Hvis risikoen er større end 1 ud af 300, for eksempel 1 ud af 125, tilbyder vi at tage prøve fra moderkage eller fostervand. Den prøve afgør med sikkerhed om dit ufødte barn har en kromosomafvigelse.
Prøver giver en risiko for abort. Ved cirka 1 ud af 200 prøver aborterer den gravide. I skal derfor beslutte, om I ønsker at få taget denne prøve. Vi hjælper med råd og vejledning hele vejen igennem.
Tag en ledsager med
Vi anbefaler, at du tager én voksen ledsager med til skanningen. Hvis risikoen for kromosomafvigelse viser sig at være stor, kan det være svært at tackle følelsesmæssigt. Derfor er det godt at have en ledsager til støtte.
Børn må ikke deltage, fordi skanningen kræver stor koncentration.
Kontakt
Adresse
Holbæk Sygehus
Ambulatorium for svangre 06-4
Obstetrisk Afdeling
Sofievej 13, 2. sal
4300 Holbæk
Se kort
Find vejRing til os
Hverdage kl. 9.00-15.00
Tlf.nr. 59 48 43 20
Hvis du skal melde afbud
Ring straks til os, hvis du er nødt til at melde afbud, ændre din tid eller er forsinket. Så kan en anden få din tid.
Skriv til os
hol-svangreamb@regionsjaelland.dk
Øvrig information
Fødselsforberedelse foregår i
Auditoriet
Holbæk sygehus
Akacievej 5, 1. sal
4300 Holbæk
Opdateret fredag den 17. jan. 2025