Selve fødslen
Tanker før fødslen
At vente barn sætter mange tanker i gang, og vi ved, at kommende forældre tænker meget på, hvordan fødslen foregår og forløber. Derfor opfordrer vi til, at I taler med hinanden og os om jeres tanker og forestillinger i løbet af graviditeten.
I vores undersøgelser, behandling og observation af dig og barnet, har vi fokus på tryghed og et forløb, der er tilpasset jer. Det er vigtigt, at I er en aktiv del af forløbet.
Vi ved, at deltagelse i fødselsforberedelse er med til at forbedre fødselsoplevelsen. Det er derfor en god ide, at du både du og din partner deltager.
Sammen med dig og din partner planlægger vi fødslen. Vi laver løbende en vurdering sammen med jer, hvor vi afstemmer forventinger og tanker for fødslen. Det er vigtigt, at du fortæller os, hvad der er vigtigt for dig i fødslens forløb og fremgang.
I vurderingen tager vi højde for:
-
jeres tanker og ønsker til fødslen
-
jeres erfaringer fra eventuelle tidligere fødsler
-
vores anbefalinger til fødslen.
For at skabe de bedste muligheder for at du får en god fødselsoplevelse, tilstræber vi:
-
at der skal være en jordemoder til stede hele tiden, når fødslen er i gang.
-
hjælp til optimal smertehåndtering.
-
at du inddrages i beslutninger vedrørende fødslen under hele forløbet.
Det er vigtigt, at du inden fødslen gør dig nogle overvejelser omkring, hvem der skal deltage i fødslen. Fødslen kan være hård og udmattende, og det er derfor vigtigt, at du omgiver dig af fødselshjælpere, der støtter dig og fremmer fødslen.
Det er vigtigt, at du særligt udvælger dine fødselshjælpere, så du er omgivet af god energi og personer, der støtter dig, også når det bliver hårdt.
Der er også muligt at føde på et af Region Sjællands øvrige fødesteder i henholdsvis Nykøbing F., Næstved eller Roskilde. Du og din partner har også mulighed for at benytte jer af hjemmefødselsordningen.
Dine muligheder for fødslen
Læs om dine muligheder for fødslen. Du kan finde informationer om ambulant fødsel, fødsel i vand, igangsættelse, kejsersnit og bevægelse.
Du kan selv være med til at fremme dit fødselsforløb ved at være aktiv under din fødsel. Du kan eksempelvis veksle mellem at gå rundt, stå op og ligge ned i forskellige stillinger.
Vi kan tilbyde en teknik, der kaldes rebozo (Mexicansk: sjal). Det er en slags massage med et tørklæde, der blandt andet spændinger i din krop og virker dermed afslappende. Teknikken foregår ved, at du får et stort tørklæde om bækkenet, og vi ved at rotation letter spændinger.
Du har også mulighed for at bruge sækkestol, fødeskammel, store gymnastikbolde, ribbe m.m. som hjælp til bevægelse og/eller afspænding under veerne. Når barnet fødes, vil din jordemoder vejlede dig i valg af fødestilling. Du kan eksempelvis ligge på siden, stå op, stå på alle fire eller være halvtsiddende i fødesengen, når du føder dit barn.
Hvis din graviditet og fødsel forløber uden komplikationer, kan du vælge at føde i vand. For at føde i vand skal følgende kriterier være opfyldt:
-
Graviditeten er forløbet uden komplikationer, der kan have betydning for fødslen.
-
Fødslen går i gang af sig selv til tiden, det vil sige 37+0 – 41+6.
-
Du venter ét barn, som ligger i hovedstilling, og barnets hoved står fast i bækkenet.
-
Både du og barnet er raske. Det vil sige ingen feber, hudinfektion eller lignende.
-
Fostervandet er klart.
-
Fødslen forløber uden komplikationer, det vil sige, at der er normal fremgang, og ikke behov for CTG (fosterovervågning) eller ve-stimulerende drop.
-
Du har ikke behov for medicinsk smertelindring som eksempelvis epiduralblokade.
-
Du er mobil og selv i stand til at komme op af fødekarret, hvis påkrævet.
Du skal være opmærksom på, at du kort tid efter fødslen skal op af karret. Du vil naturligvis få hjælp af din jordemoder og din partner/fødselshjælper, men du skal selv være i stand til at gå over til sengen.
Det er også muligt at anvende brusebad/badekar med varmt vand som smertelindring undervejs i fødslen. Hvis du på forhånd har ønske om at føde i vand, så er det en god ide at fortælle det til din jordemoder, når du er i fødsel.
Hvis du har en særlig kompliceret graviditet eller tidligere har haft komplikationer i forbindelse med fødsel, vil du måske blive anbefalet et planlagt kejsersnit.
Har du af personlige grunde (og uden lægelig begrundelse) et ønske om at føde ved kejsersnit, vil du blive indkaldt til en samtale med en fødselslæge og/eller en jordemoder. I vil oftest have mere end en samtale. Til samtalerne drøfter i fordele og ulemper ved kejsersnit. Vi anbefaler normal (vaginal) fødsel med en god plan for smertelindring og jordemoderfaglig omsorg.
De fleste kejsersnit foregår i dag i lokalbedøvelse (rygmarvsbedøvelse). Det vil sige, at du er vågen under indgrebet.
Læs mere om fødsel ved kejsersnit.
Igangsættelse er en lægelig beslutning. Du kan blive igangsat, hvis fødslen ikke går i gang af sig selv inden for normal tid (op til 42 uger), eller hvis graviditeten er kompliceret i sådan en grad, at det er truende for dig og barnet, eksempelvis ved svangerskabsforgiftning.
Igangsættelse foregår altid på sygehuset, så hvis du har valgt at føde hjemme eller på fødeklinik, vil du blive henvist til fødegangen.
Læs mere i pjecen om igangsættelse:
Læs mere om fødsler på www.Patienthåndbogen.dk
Smertelindring
Der er flere ting både vi og du kan gøre for at reducere smerter i forbindelse med fødslen.
Fødsel og smerter
Der er stor forskel på den enkelte kvindes oplevelse af smerter under fødslen. Undervejs i fødselsforløbet danner kroppen selv smertelindrende stoffer (endorfiner).
Kendskab til vemønster og håndtering af veer fra eksempelvis fødselsforberedelsen kan være en stor hjælp. Det er eksempelvis vigtigt, at du arbejder med veerne i stedet for at kæmpe imod dem.
Brug vepauserne til at hvile og opspare ny energi til næste ve.
Det kan derfor være vanskeligt på forhånd at tage stilling til, om du ønsker smertelindring under fødslen og hvilken. Vi anbefaler, at du venter og ser, hvordan fødslen forløber, og hvordan du reagerer på veerne. Herefter kan du vælge, om du har behov for smertelindring.
Angst, usikkerhed og manglende kendskab til fødselsforløbet kan forværre oplevelsen. Vi anbefaler derfor - især førstegangsfødende - at deltage i fødselsforberedelse sammen med partneren, således at I er klar over, hvad der sker under fødslen. Desuden har du/I mulighed for at stille spørgsmål til de tilbud, der findes.
Vi tilbyder både ikke-medicinsk og medicinsk smertelindring. Det er vigtigt at gøre sig klart, at en hel smertefri fødsel ikke er mulig. I kan hele tiden bede os om hjælp til smertehåndtering.
Du kan se film om smertelindring på Trygmedbarn.dk
Læs mere om smertelindring under fødslen på www.sundhed.dk.
Ikke-medicinsk smertelindring
Flere af de følgende metoder kan du allerede bruge i opstartsfasen derhjemme. Kombinationen af metoder kan give en endnu bedre smertelindring. Din partner kan eksempelvis massere dig, da berøring dæmper angst.
Nogle fødende vil gerne ligge ned ind imellem. Det er bedst at ligge på siden, gerne med en pude mellem benene. Derudover findes der på fødegangen både en bold til at sidde på og en sækkepude. Begge dele er gode til andre hvile- og fødestillinger.
Andre har en fornemmelse af, at de bedre kan tolerere vesmerten, når de bevæger sig rundt og føler, at tyngdekraften hjælper til med at få barnet til at dreje sig ned gennem bækkenet.
Afsnittets fødelejer er også multifunktionelle i forhold til forskellige stillinger. Tal med den jordemoder, der hjælper dig ved fødslen om, hvilke stillinger, der vil være gode at prøve.
Varme som smertelindring
Da varme virker afslappende på musklerne, har mange fødende gavn af varmeomslag over lænden eller hen over kønsbenet, alt efter hvor vesmerten føles kraftigst.
Mens du er hjemme, kan du benytte varmedunk, eller du kan lave et varmt omslag selv:
-
Vrid et håndklæde eller lignende op i vand.
-
Læg det i en plastpose.
-
Varm i mikroovnen i 2 minutter.
-
Læg et tørt håndklæde eller lignende rundt om, så det ikke brænder.
-
Sæt det varme omslag fast ved hjælp af et par store trusser på lænd eller over kønsben.
Varmt vand og badekar
Varmt vand virker afslappende og kan være smertelindrende og desuden hjælpe til, at fødslen går hurtigere. Det varme vand kan få veerne til at opleves kortere, da veens begyndelse og slutning mærkes mindre, og du kan opleve længere pauser mellem veerne, hvor du får mulighed for at slappe af.
Hvis du står i et brusebad med en håndbruser, kan du bevæge vandstrålen i masserende bevægelser hen over det sted, hvor vesmerten mærkes mest.
På fødeafsnittet kan du også komme i badekar med varmt vand (35-37 grader).
Når du spænder, bliver ilttilførslen til livmoderen mindre, og det kan øge vesmerten. Det kan resultere i, at fødslen trækker ud ved at forhindre din livmodermund i at åbne sig.
Vejrtræning
Da fødselsveer er en stor fysisk anstrengelse, er vejrtrækningen under fødslen af betydning. En dyb, rolig og langsom vejrtrækning kan fremme afspændingen og give en følelse af kontrol i forbindelse med veerne. På fødegangen kan du få en iltmaske, som kan lette og hjælpe dig med en rolig vejrtrækning.
Du behøver ikke at have øvet dig i vejrtrækning inden fødslen, men hvis du ønsker det, kan du prøve at bruge den under de kraftige plukkeveer i den sidste del af graviditeten. Jordemoderen kan i en af de sidste konsultationer eller under fødslen vise dig, hvordan du kan trække vejret i forbindelse med en ve.
Afspænding og musik
Afspænding kan også fremmes af musik, som påvirker vores stemningsleje, og derved mindsker udskillelsen af stresshormoner. Musik har en beroligende effekt og kan flytte dit fokus fra smerten.
Derfor findes der på vores stuer cd-afspillere, men du skal selv sørge for at medbringe en cd.
To af vores fødestuer er sansefødestuer, hvor der med musik og lys skabes en god stemning, der blandt andet er med til at fremme afspænding.
Steriltvandspapler er små depoter af sterilt vand, som sprøjtes ind under huden med en meget tynd kanyle. De lægges i punkter over lænden eller kønsbenet, alt efter hvor smerter føles stærkest.
Steriltvandspapler er ikke medicin, men virker ved at blokere for smerteimpulser fra livmoderen til hjernen. De føles som bistik - det svider cirka i et halvt minut. Herefter oplever mange at smerten mindskes betragteligt, og virkningen holder i cirka to timer.
Akupunktur er en ikke-medicinsk metode til smertelindring. Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode med meget tynde nåle anbragt på særlige stimulationspunkter.
Sådan foregår akupunktur
Nålene anlægges af jordemødre, som er uddannet til at bruge det. Nogle af punkterne kan også stimuleres med fingrene - så kaldes det akupressur. Du og din partner kan selv gøre brug af dette; find inspiration på internettet.
Begge metoder kan anvendes i hele fødselsforløbet, dels som afslapning, dels som smertelindring. Hvor akupunkturnåle sættes, afhænger af formålet.
Der sættes som regel flere ad gangen. De skal sidde minimum i 20-30 minutter, og der kan drejes på dem ind i mellem. Nålene stimulerer energibaner i kroppen, og derved ændres smerteopfattelsen. Akupunktur virker forskelligt på fødende.
Bivirkninger ved akupunktur
Ved akupunktur er nålene til engangsbrug og af kirurgisk stål. Den hyppigste bivirkning er små, blå mærker ved indstiksstederne. Vi kan komme til at ramme en nerve, hvilket kan give en jagende smerte. Dette er ikke farligt, og vi fjerner nålen igen.
Enkelte mærker en snurrende fornemmelse i kroppen. En ulempe kan være, at nålene kan hæmme bevægelsesfriheden, selvom de er tapet fast.
Medicinsk smertelindring
De medicinske smertelindringsmetoder kan med fordel kombineres med de ikke-medicinske.
En epiduralblokade er en lokalbedøvelse. Den lægges i lænden mellem ryghvirvlerne, så de smerteførende nervebaner fra livmoderen og fødselsvejen blokeres.
Morfin
Morfin anvendes i den første indledende del af fødselsforløbet, hvor du kan være begyndende forpint og/eller trænger til at slappe af og eventuelt sove nogle timer.
Morfin virker ved at påvirke hjernens smerteopfattelse og har også en sløvende, og dermed afslappende effekt. Det kan give en pause og derefter gøre veernes arbejde mere effektivt, således at livmodermunden kan åbne sig hurtigere.
Morfin gives som en indsprøjtning i låret. Virkningen begynder efter cirka 20 minutter og varer 2-4 timer. Derfor skal du være indlagt for at hvilke i minimum 3 timer.
Medicinen gives ikke, hvis fødslen forventes inden for de næste fire timer.
Bivirkninger
Morfinen kan give dig kvalme, svimmelhed og eventuelt opkastning og i sjældne tilfælde hudkløe. Fødes barnet før virkningen af morfinen er aftaget hos mor, kan det få et medikament, der ophæver morfinens virkning. Morfinen kan gøre dit barn lidt mere sløvt i begyndelsen, og det kan påvirke sutteevnen.
Smertecocktail
Hvis du har behov for at hvile eller sove, og endnu ikke er særlig langt i fødslen, kan du få en cocktail af smertelindrende, vehæmmende og afslappende medicin til at hvile på.
Den gives til gravide med ukomplicerede graviditet, der er til termin.
Bivirkninger
Der er ingen bivirkninger for barnet.
Pudendusblokade er en lokalbedøvelse, der kan anlægges i presseperioden for at mindske udspilingsfornemmelsen omkring skedeåbningen til sidst i fødslen.
Anlæggelse
Blokaden anlægges af en jordemoder ved pudendusnerven, der løber højt oppe i skeden. Nålen føres op via et beskyttelsesrør. Det tager cirka 30 sekunder at anlægge blokaden i hver side, og virkningen varer i 1-2 timer.
Skønnes presseperioden at blive meget kort kan blokaden ikke nå at virke, førend barnet er født, og jordemoderen kan derfor ikke altid opfylde et eventuelt ønske om at få blokaden anlagt.
Bivirkninger
Der er ingen bivirkninger for barnet. Enkelte fødende kan være allergiske over for bedøvelsesmidlet.
Der kan forekomme en sovende fornemmelse ned i benene i nogle timer efter fødslen, hvor der også kan være problemer med at støtte på benene. Denne fornemmelse forsvinder, når virkningen af blokaden ophører.
Læs mere om epiduralblokade og kejsersnit
Kontakt
Adresse
Besøgstider
Ring til os
Skriv til os
Opdateret mandag den 17. apr. 2023