Når fødslen begynder
Veer og vandgang
Fødslen kan begynde med veer eller ved at fostervandet afgår i en stor skylle eller ved langsom siven. Det er mest normalt, at fødsel begynder med veer.
Veer er sammentrækninger af livmodermusklen, hvor livmoderen bliver hård. Sammentrækningerne føles hos de fleste som smerter, der stråler ned foran i bækkenet eller om i lænden. Smerten udløses af barnets hoved er i kontakt med bækkenet.
I begyndelsen vil veerne som oftest være uregelmæssige, men efterhånden kommer de regelmæssigt og tager til i styrke. Når veerne begynder, eller når de tager til i styrke, kan der komme en anelse slimet blod fra livmoderhalsen, kaldet tegnblødning. Dette er helt normalt.
Praktisk når fødslen begynder
I jordemoderkonsultationen eller ved fødselsforberedelse har du og eventuelt din partner fået viden om, hvornår vestyrken og interval kan antyde, at du er i aktiv fødsel. På det tidspunkt, eller hvis I er i tvivl inden, er det en god idé at ringe til Fødegangen og aftale, om I skal ind til undersøgelse.
Det er individuelt og afhænger blandt andet af eventuelle tidligere fødsler, og hvor tæt I bor på fødeafdelingen.
Hvis fostervandet går, eller I har mistanke om det, bør I også kontakte Fødegangen for at aftale, hvad I skal gøre. Det er uanset, hvor langt du er i graviditeten, og om du har veer eller ej.
Det er en god ide at have faste aftaler om, hvem der skal med til fødslen. Hvis I vil have børn med, er det bedst, at der er en ekstra voksen, som kun har ansvar for børnene.
- Tal med jeres konsultationsjordemoder om jeres overvejelser
Når du kommer ind på fødeafsnittet, bliver du undersøgt af en jordemoder. Hun vil tilbyde at registrere dine veer og dit barns hjertelyd.
Undervejs i fødslen holder vi øje med, at at barnet har det godt - og at fødslen skrider frem, som den skal. Vi har mulighed for at give medicin, som stimulerer veerne, hvis det er nødvendigt.
Vi kan også tilbyde forskellige former for smertelindring. Du kan bl.a. opholde dig i badekar i udvidelsesfasen, og du kan føde i vandet.
På Føde-barselsafsnittet tilbyder vi trusser, bind og ammevenlige trøjer til dig samt bleer, dyne og tøj til din baby. Vi har ligeledes håndklæder til både dig og din medindlagte ledsager.
Du skal selv medbringe, hvad I ellers skal bruge. Det er derfor en god idé at pakke en taske i god tid før din termin, så den er klar til, når du skal afsted til fødsel. Det er en god ide, at du pakker:
- Vandrejournalen
-
Morgenkåbe
-
Behagelige sko eksempelvis hjemmesko
-
Behageligt tøj
-
Amme-bh og amme-indlæg
-
Evt. ammepude og (ekstra) hovedpude
-
Toiletsager
-
Tøj til baby, når I skal hjem fra sygehuset
-
Autostol eller lift med tæppe/dyne til hjemturen
-
Musik til under fødslen - evt. cd eller mobil med højtalere
- Eventuelt læsestof
Du skal selv sørge for din transport til Fødeafsnittet, uanset tidspunktet på døgnet. Du og din partner bør derfor i god tid planlægge, hvordan dette kan arrangeres, hvis du ikke har bil.
Kun i meget særlige tilfælde kan du blive transporteret med ambulance. Det vurderer den vagthavende jordemoder på fødegangen, når du ringer.
Sådan undersøger vi om du er i fødsel
Du får tilbudt undersøgelse, hvor vi kan vurdere, om du er i aktiv fødsel. Når vi skal undersøge, om du er aktiv fødsel, får du lavet en indvendig og udvendig undersøgelse. I videoerne kan du se og høre om undersøgelserne.
Viser det sig, at fødslen ikke er i gang, når I kommer på Fødeafsnittet, vil I blive anbefalet af tage hjem igen eller eventuelt blive indlagt, indtil fødslen går i gang.
Video: Jordemoder fortæller om begyndende fødsel
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Når vi vurderer, om du er i fødsel, får du også lavet en udvendig undersøgelse. Det er en undersøgelse, hvor jordemoder undersøger dig på maven, undersøger hvordan barnet ligger, barnets hjertelyd og vurderer dine veer.
Video: Måling af fosterets hjertekurve
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Kontakt
Adresse
Besøgstider
Ring til os
Skriv til os
Opdateret torsdag den 29. feb. 2024