Gå til indhold

Undersøgelser af barnet

Læs om undersøgelser af det nyfødte barn - Screening for stofskiftesygdomme ved hælprøve (PKU), hørescreening og øjenundersøgelse for grå stær.

Screening for stofskiftesygdomme ved hælprøve (PKU)

Alle nyfødte bliver tilbudt screening for en række stofskiftesygdomme, dette foregår ved en blodprøve fra barnets hæl (PKU), der tages 48–72 timer efter fødslen.

Blodprøven er nogle få dråber blod fra barnets hæl, som bliver opsamlet på trækpapir. Blodprøven medfører sjældent større ubehag hos barnet.

I vil modtage et standardbrev i e-boks fra Statens Serum Institut om at de håndterer jeres personoplysninger.
Hvis dit barn skal undersøges nærmere, vil du få besked fra Statens Serum Institut, hvor blodprøven er blevet analyseret.

Læs mere om blodpr​øven hos Statens Serum Institut. ​​

Hørescreening

Alle nyfødte bliver tilbudt en hørescreening. Det er en høreundersøgelse, der foretages af en jordemoder 48-72 timer efter fødslen.

Hørescreeningen viser, om dit nyfødte barn har en hørenedsættelse. Undersøgelsen er på ingen måde ubehagelig for barnet og du kan være til stede under hele undersøgelsen. I langt de fleste tilfælde får du svar med det samme.

 

Øjenundersøgelse af nyfødte

Alle nyfødte tilbydes en undersøgelse for medfødt grå stær.
Synet er en vigtig sans for barnets udvikling. I Danmark fødes ca. 30 børn om året med grå stær. Har man medfødt grå stær er det vigtigt at barnet opereres tidligt, da synet eller aldrig udvikles ordentlig. De fleste børn, der opereres for medfødt grå stær tidligt nok i livet, vil få et godt syn som voksne.

Læs mere om øjenundersøgelse af nyfødte - Information til forældre