Barselsafsnit 06-3
Op til 7 dage efter fødslen kan du henvende dig telefonisk og personligt til Barselsafsnittet døgnet rundt, hvis du har brug for hjælp eller rådgivning. Læs mere her om din indlæggelse på barselsafsnittet.
Efter fødslen
Efter fødslen kan I vælge et ophold på Barselsafsnittet. Indlæggelsestiden varierer normalt fra omkring 1-2 døgn, men opholdet kan forlænges, hvis I har behov for det.
-
Førstegangsfødende tager som regel hjem efter 2 overnatninger
-
Flergangsfødende, der føder før kl. 17, tilbydes 1 overnatning og tager hjem på dag 2 inden kl. 14
-
Flergangsfødende, der føder efter kl. 17, tilbydes 2 overnatninger og tager hjem på dag 3 inden kl. 12
-
Flergangsfødende, der føder ambulant kan blive udskrevet samme dag
-
Kvinder som har født ved kejsersnit går normalt hjem efter en til to overnatninger
-
Kvinder som tidligere har haft problemer med amning tilbydes længere ophold med henblik på støtte og hjælp til at få amningen i gang.
I vil få tilbudt en efterfødselssamtale 2-3 dage efter fødslen i Barselsambulatoriet.
Fælles udskrivning
Hver dag tilbyder vi fælles udskrivningssamtale i opholdsstuen, hvor vi snakker om trivsel både for mor, barn og som familie, forældrestart, besøg af sundhedsplejerske m.m. I dette forum har I også mulighed for at høre de andre nybagte forældres tanker og erfaringer.
Familiestuer
Vi har 16 stuer, hvoraf 15 er familiestuer. Her har moderen og en eventuel pårørende mulighed for at overnatte og være til stede hele døgnet.
Tiden på Barselsafsnittet vil gå med støtte og vejledning i blandt andet:
-
Kontakten til dit/jeres barn:
Med mindre der er specielle forhold der gør, at plejepersonalet foreslår andet, vil barnet være hos dig under hele indlæggelses-forløbet, så du hurtigt bliver fortrolig med barnets signaler. -
Komme godt i gang med amningen eller anden ernæring af barnet:
De fleste børn bliver ammet, og hvert enkelt ammeforløb tager udgangspunkt i barnets behov. Det er normalt, at der kan være behov for hjælp til ammeopstart. -
Pleje af barnet.
Opmærksomhedsliste
Ved indlæggelse på Barselsafsnittet får I udleveret en "Opmærksomhedsliste", som indeholder de emner vi gerne vil nå at vejlede jer om inden udskrivelse.
På listen kan I ligeledes notere spørgsmål, som I gerne vil drøfte med os under indlæggelse eller med jordemoderen i Barselsambulatoriet 2-3 dage efter fødslen.
Amning
Hvis du har brug for hjælp til amningen, kan vi i fred og ro hjælpe dig på stuen eller i opholdsstuen. Du er også velkommen til at bede om hjælp om natten.
Det er en god idé at medbringe ammeindlæg.
Toiletbesøg
Du skal spritte toiletsædet af før og efter brug. Vi anbefaler af hygiejniske grunde, at du vasker dig af forneden efter hvert toiletbesøg - under indlæggelsen og derhjemme så længe du har frisk blødning. Små og store hygiejnebind ligger på hylden på toiletterne.
Undersøgelser
Hvis du har blødt meget under fødslen, vil du få taget en blodprøve for at kontrollere din blodprocent.
Genoptræning af bækkenbunden
Vi opfordrer dig til hurtigt at begynde på knibeøvelser. Knibeøvelser er også nødvendige, hvis du har fået lavet et kejsersnit.
Plejen af dit barn
Du har dit barn hos dig på stuen hele døgnet, så du har mulighed for at indrette dig efter dit barns behov. Vi opfordrer dig til at have meget kropskontakt med dit barn for eksempel ved at lægge barnet på dit bryst eller sidde med det i armene, meget gerne hud mod hud, hvor barnet blot har ble på og lægges på det nøgne bryst.
Du kan lave aftale med personalet om at få passet dit barn, når du for eksempel skal i bad.
Bleskift og navlepleje
Vi vil gerne hjælpe dig ved første bleskift, hvis du har brug for det. Vi anbefaler, at bleen sættes tilpas løs, så navlen kan få luft.
Vejning
Er dit barn født til tiden, og er I stadig indlagt, vejer vi dit barn, når det er tre døgn gammelt. Du skal forvente, at barnet har tabt sig. Det er helt normalt.
Søvn
Efter udskrivelsen skal du huske, at dit barn skal sove på ryggen af hensyn til risiko for vuggedød.
Enestuer
Det er vigtigt, at du tager kontakt til personalet, når du har behov for det, da vi også respekterer jeres behov for hvile og lære barnet at kende.
Hvile og ro
Du og din partner har brug for meget hvile og ro. Det er især vigtigt af hensyn til amningen, og fordi du indimellem er vågen om natten.
Mobiltelefon, computer og værdier
Du må gerne have din mobiltelefon hos dig, men vær opmærksom på brugen af din mobil, da det er et forstyrrende element for den tidlige kontakt til dit barn og barnets psykomotoriske udvikling.
Du må gerne tale i telefon, men længere samtale bør foregå i opholdsstuen. Du kan få adgang til vores wifi – henvend dig til sekretær eller plejepersonale.
På sengestuen har du et skab stillet til rådighed, som er muligt at aflåse. Her skal du opbevare tasker, tøj og eventuelle værdier. Hvis du medbringer værdier, er det på eget ansvar.
Mad
Maden serveres af plejepersonalet ved en madvogn på gangen tre gange om dagen. Vi meddeler tidspunktet over højtaleren. Giv os besked, hvis du ikke er på afsnittet, når vi serverer mad.
Vi serverer frisklavet kaffe og te i opholdsstuen hver dag fra kl. 14.00 - 15.00.
Der står altid kolde drikke i køleskabet i opholdsstuen. Eftermiddags- og aftenkaffe/te stilles på gangen.
Når du har spist skal brugt service afleveres i vognen mellem fødeafsnit og barselsafsnit.
Opholdsstuen
I er velkomne til at amme og spise i opholdsstuen. Alle har et ansvar for, at der er rart at være i opholdsstuen.
Vi anbefaler desuden at I deltager i udskrivningssamtalen i opholds-stuen. Det foregår alle dage kl. 09.30.
Tøj, sengetøj og håndklæder
Plejen af dig
Plejepersonalet ønsker at medvirke til at give jer, som familie, den bedst mulige start med jeres nyfødte barn. Sammen med jer tilrettelægger vi den pleje, som I som familie har behov for.
Tal med os om det, I føler jer usikre på. Du må meget gerne bruge eget tøj til både dig selv og dit barn. Vi henstiller til, at du og din partner er påklædte af hensyn til både jer selv og andre.
Blødning efter fødslen
Du bløder som ved en kraftig menstruation de første dage efter fødslen. Når blæren er tømt, kan livmoderen bedre trække sig sammen, og blødningen bliver mindre
Blødningen aftager ligesom ved en menstruation, men der kan være blodigt udflåd i op til 6 uger.
- Undgå karbad, strandbad og svømmehal, så længe du har blodigt udflåd
- Kontakt lægen, hvis du får ildelugtende udflåd, feber eller smerter i underlivet, da det kan være tegn på infektion.
Du og dit barn udskrives efter aftale og i samarbejde med plejepersonalet. Ved udskrivelsen vil du få udleveret en udskrivelsespjece, vejledning til høreundersøgelse samt evt. PKU-seddel.
Når du gerne vil hjem, skal du kontakte personalet. Vi vil gerne tale med jer om den første tid i hjemmet, og hvor I kan henvende jer, hvis i får brug for hjælp i tiden efter udskrivelsen.
Hvis du bliver udskrevet inden for 24 timer efter fødslen, tilbyder vi at kontakte dig dagen efter udskrivningen.
Du vil blive kontaktet telefonisk af jordemoderen, som vil tilbyde råd, vejledning og ud fra dine oplysninger vurdere dig og dit barns tilstand.
Når I kommer hjem
Jordemoderen informerer jeres sundhedsplejerske om fødslen. Hun vil kontakte jer få dage efter fødslen med henblik på første besøg 4-6 dage efter fødslen.
Hvis hun ikke har kontaktet jer på 5. dagen, anbefaler vi, at I kontakter hende. I finder nummeret på kommunens hjemmeside.
Efterfødselssamtale
Alle kvinder, der føder i Region Sjælland, får tilbudt en efterfødselssamtale.
Uanset om du er indlagt eller udskrevet, vil du blive tilbudt samtale med jordemoder inden for 2-3 dage efter fødslen. Ved denne samtale følger jordemoderen op på din og dit barns tilstand, og du har mulighed for at drøfte fødslens forløb med jordemoderen.
Ved samtalen kan du også tale med jordemoderen om:
-
Amning
-
Eventuelle smerter eller gener efter fødslen
-
Bækkenbundstræning
-
Tilknytning til det nyfødte barn
-
Tilværelsen som forældre
-
Sexliv og parforhold.
Der er også mulighed for at tale om en eventuel næste graviditet, hvis du allerede gør dig tanker om det.
Hvis du har brug for en uddybende efterfødselssamtale, kan du aftale dette med jordemoderen. Du kan også på et senere tidspunkt henvende dig for at få en uddybende efterfødselssamtale.
Barselsgymnastik
Se pjecen "I form efter fødslen", som jordemoderen udleverer efter fødslen.
Prævention
Efter fødslen er det vigtigt, at I begynder at bruge prævention, så snart I begynder at have samleje igen
- Vælg eventuelt at bruge kondom i starten, da det også beskytter mod infektioner
- Vær opmærksom på at prævention som virker hormonelt (bl.a. p-piller) kan påvirke mælkeproduktionen
- Snak med din læge ved 8 ugers undersøgelsen om fremtidig prævention
Når 2 bliver til 3 - hvad så med sexlivet
Forældremyndighed
Hvis I ikke er gift, når jeres barn bliver født, kan I registrere forældreskabet for at fastslå, hvem der er i juridisk forstand er far eller medforælder til barnet. Ved registreringen skriver I under på, at I vil drage omsorg og ansvar for barnet, og I opnår i den forbindelse fælles forældremyndighed. Læs mere på Borger.dk.
Som pårørende kan du støtte og hjælpe. Både praktisk i forbindelse med pleje, men også ved at lytte og stille spørgsmål.
Besøgstider
Vi har fri besøgstid, Efter kl. 21.00 bør besøg som udgangspunkt foregå i opholdsstuen af hensyn til andre patienter på stuen.
Det er vigtigt at kontakten med barnet de første timer efter fødslen bliver forstyrret så lidt som muligt. Barnet skal så vidt muligt være hos sin mor. Opholdet skal give jer mest mulig ro, så I kan lære at forstå barnets signaler og få amningen godt i gang. Døren ind til stuen er forsynet med et grønt/rødt skilt.
- Sæt skiltet på rødt, hvis I ikke vil forstyrres.
Én ledsager kan overnatte under indlæggelsen. Søskende kan være her i dagtiden.
Mad og drikke
Der er mulighed for at købe mad i hospitalets cafe/kiosk mellem kl. 07.30-18.15 på hverdage samt weekend og helligdage kl. 08.30-15.00.
Dine pårørende må også gerne tage mad med og spise sammen med dig i afdelingen.
Medbragt mad kan opbevares i køleskabet i opholdsstuen (med dato og stuenummer).
Læs mere om amning eller dit barns udvikling:
-
Se video og læs mere om amning på www.sundhed.dk.
-
”Amning - en tryg start (pdf)”, Ingrid Nilsson, komiteen for sundhedsoplysning
Kontakt
Adresse
Besøgstider
Ring til os
Opdateret fredag den 17. jan. 2025