Gå til indhold

Amning

Her kan du finde informationer og vejledning om amning, amme stillinger samt om forebyggelse af brystbetændelse.

Jeres barn har brug for fysisk kontakt, og der er vigtigt, at I giver barnet dette uanset, om I ammer eller giver flaske. Barnet har også brug for at ligge på forældrenes bryst - hud mod hud - og kun med ble på.

Barnet skal lære jeres duft og stemmer at kende. Det er godt for relationen mellem jer og barnet, at barnet tilbringer megen tid i jeres arme.

Amning er med til at forebygge infektioner, luftvejs-, øre- og maveinfektion og nedsætter risikoen for at udvikle allergi.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit spædbarn fuldt ud til det er omkring seks måneder gammelt.
Der anbefales delvis amning til barnet er 12 måneder gammelt eller ældre.

Det kan være krævende at få amningen i gang. Det kræver tid, tålmodighed, vilje og opbakning fra pårørende.
Når jeres nyfødte barn er klar til at blive ammet efter fødslen, slikker barnet sig om munder og drejer hovedet til siden for at lede efter brystet. Bare det, at barnet søger og slikker på brystet, sætter gang i mælkeproduktionen.

De første to timer efter fødslen er de fleste børn meget vågne og parate til at komme til brystet og lære at sutte. Barnets naturlige og medfødte evne til at tage brystet understøttes bedst, hvis barnet kommer til at ligge hud mod hud og mave mod mave hos sin mor, og bliver liggende uforstyrret der, indtil barnet har suttet første gang.
Barnet vil have brug for mest mulig ro omkring sig for at komme i gang med at sutte. Vi opfordrer derfor til mindst mulig forstyrrelse på stuen i form af gæster og snak i telefon.
Hvis barnet ikke kan komme til at ligge hos sin mor i den første tid efter fødslen, er det en god ide, at barnet ligger hud mod hud hos sin far, indtil moren er parat til at have barnet hos sig.

Ammeassistenten

Nedenstående er link til en hjemmeside med (næsten) alt om amning. Der er bl.a. vejledning om forberedelse til amning, start på amning og amning på længere sigt samt videoer og podcast 

Ammeassistenten - Amning - en god start sammen

Amningens 4 hovedbudskaber

  1. Hud mod hud
    Lad barnet ligge mod din bare hud, hvor barnet kun har ble på. Denne tætte kontakt fremmer amningen og tilknytningen til barnet. Hud mod hud kontakt gør barnet mere tryg i omstillingen fra livmoderen. Børn der ligger hud mod hud kommer hyppigere til brystet og det er godt, specielt når amningen skal i gang.
  2. Fri adgang til brystet
    Lad barnet kommet til brystet, så snart det viser tegn på sult. I barnets første levedøgn skal det til brystet mindst 4 gange og fra 2. levedøgn mindst 8 gange. Det er helt normalt at nyfødte blive ammet 10-12 gange i døgnet og hyppigst om natten
  3. Tilbagelænet amning
    Den tilbagelænede stilling hvor den ammende ligger med barnet ovenpå sig, mave mod mave er speciel god i starten. Den stimulerer de medfødte søge- og suttereflekser og barnet kommer tættere på kroppen, så der kommer mindre træk i brystet og risikoen for forkert sutteteknik mindskes.
  4. Støt hinanden
    Gør amningen til en fælles forældre opgave. Partneren spiller en stor rolle i en vellykket amning. Partneren kan komme med opbakning, rosende ord og input til gode forslag undervejs. Det er vigtigt at partneren sætter sig ind i amningen og er tilstede, når sundhedspersonalet giver amme vejledning.