Har du tab af funktions- og aktivitetsevne i forbindelse med din sygdom eller behandling på sygehuset, kan du blive tilbudt genoptræning.
Lægen i sengeafsnittet eller ambulatoriet bestiller fysioterapi eller ergoterapi, afhængig af din problemstilling, med henblik på vurdering af dit behov for genoptræning.
Formålet med genoptræning er, at du genvinder samme grad af funktionsevne som tidligere eller bedst mulige funktionsevne, så du kan vende tilbage til din hverdag.
Genoptræningen kan foregå under indlæggelsen eller efter udskrivelsen. Hvis du har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning efter udskrivelsen, udarbejdes en genoptræningsplan.
Genoptræningsplan
En genoptræningsplan indeholder blandt andet oplysninger om din aktuelle funktions- og aktivitetsevne, din diagnose, hvilken behandling du har modtaget på sygehuset samt målet for din genoptræning. Fysioterapeuten eller ergoterapeuten udarbejder genoptræningsplanen i samarbejde med dig.
Genoptræningsplanen sendes med dit samtykke til din egen læge og den enhed, der skal varetage genoptræningen efter indlæggelsen eller behandlingen i ambulatoriet.
Der skelnes mellem tre typer af genoptræning:
- Almen genoptræningsplan
- Specialiseret genoptræningsplan
- Rehabilitering på specialiseret niveau
Det afhænger af dit funktionstab og din diagnose, hvilken af de tre typer genoptræningsplan du kan tilbydes.
Sundhedsaftalen om træning og rehabilitering.