Forskning i pædiatri
Ph. d. Projekter og anden forskning
Morten Asp Vonsild Lund
Begyndende hjerte-kar sygdom hos børn og unge med svær overvægt – effekt af 1-års intensiv vægttabsbehandling. Studiestart 01.08.2018 (Indskrevet på KU pr. 01.01.2019).
Finansieres af Hjerteforeningen, Danmarks Frie Forskningsfond, Toyota-Fonden og Lily og Herbert Hansens Fond.
Mortens projekt udgør et samarbejde mellem Enheden for Børn og Unge med Overvægt, Børne- og Ungeafdelingen, Holbæk Sygehus og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet med fokus på begyndende hjertekarsygdom ved svær overvægt i barndommen.
Hvad handler det om: I takt med at kroppen vokser, udvikler og tilpasser hjertet og blodårerne sig. Disse forandringer er forventelige, og sikrer at kroppen kan følge med det konstant voksende behov.
Hos børn og unge med svær overvægt tyder nye studier dog på, at der også sker skadelige forandringer. Vi ved ikke om disse skadelige hjertekar-forandringer, som er indtruffet mens kroppen stadig udvikler sig, forsvinder igen ved vægttab. Vi ved heller ikke hvornår eller hvordan, vi som læger bedst skal forebygge og behandle forandringerne. Det vi ved er, at lignende forandringer hos voksne anses som forstadier til hjertekarsygdom.
Projektet er et klinisk studie og anvender den nyeste og mest fintfølende teknologi - såsom hjerte-MR skanninger, der optager højopløsnings videoklip af hjertet mens det pumper – til at klarlægge præcist hvilke forandringer der sker i hjertet, blodårerne og det autonome nervesystem ved svær overvægt i barndommen. Forsøgspersonerne undersøges før og efter en 1-årig vægttabsbehandling.
Fem procent af børn og 18% af voksne danskere har nu svær overvægt, og 2/3 af overvægtsrelaterede dødsfald skyldes hjertekarsygdom. Gennem en bedre forståelse af begyndende hjertekarsygdom vil vi i fremtiden kunne optimere behandlingen af hjertekar-patienter i alle aldersgrupper.
I oktober 2021 blev de sidste undersøgelser udført, og det forventes at studiets resultater vil blive analyseret og publiceret i 2023. Det forventes ligeledes at Morten afleverer og forsvarer sit Ph.d.-projekt i vinteren 2022/2023.
Maria Martens Fraulund
Maria har siden januar 2021 været ansat som videnskabelig assistent i Enheden for Børn og Unge med Overvægt. Maria har lagt en stor indsats i at sikre den daglige drift i forskningsenheden, og har fungeret som bindeled mellem forsknings- og behandlingsenheden. Maria er ledende Ph.d.-studerende på HOT vs COT projektet, som siden september 2022 har startet inklusion af forsøgsdeltagere. Projektet er nærmere beskrevet under afsnittet: Aktuelle store forskningsprojekter. Desuden arbejder Maria med større fondsansøgninger til drift og fremtidige projekter i The HOLBAEK Study. Maria bliver indskrevet som Ph.d.-studerende på Københavns Universitet i slutningen af 2022.
Louise Aas Holm
Louise er ansat som videnskabelig assistent med funktion i Enheden for Børn og Unge med Overvægt og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet. Louises primære opgave er at sikre samarbejdet imellem de to institutioner, således at deres fælles arbejde omkring The HOLBAEK Study fungerer og fortsat vil fungere i fremtiden.
Derudover er Louise med til at sikre samarbejdet med MicrobLiver/GALAXY konsortiet, hvor The HOLBAEK Study fortsat bidrager. Ydermere er Louise aktiv i RESETTLE-studiet, beskrevet under afsnittet: Aktuelle store forskningsprojekter.
Udover dette er målet med Louises ansættelse, at hun skal skrive en ph.d. omkring det hvide fedtvæv, kropssammensætning og tidlige tegn til hjerte-og-karsygdom. Dette gøres i regi af Follow-up studiet, som beskrevet under afsnittet: Aktuelle store forskningsprojekter. Louise bidrager også til den daglige drift i Enheden, og som også involverer udarbejdelse af større fondsansøgninger til hendes eget projekt og fremtidige aktiviteter. Det forventes at Louise bliver indskrevet som ph.d.-studerende på Københavns Universitet i sommeren 2023.
Emilie Damgaard Brünner Hovendal
Emilie startede den 1. februar 2022 som videnskabelig assistent i Enheden for Børn og Unge med Overvægt og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet. Emilie har igennem sin ansættelse arbejdet med at få Follow-up studiet i gang, samt været en del af RESETTLE studiet som beskrevet under afsnittet: Aktuelle store forskningsprojekter.
Derudover har hun udarbejdet fondsansøgninger til at sikre fremtidig videreudvikling af forskningen i Enheden for Børn og Unge med Overvægt. Emilie skal som ph.d.-studerende arbejde med prædiabetes både ud fra eksisterende data fra vores biobank: The HOLBAEK Study, samt fra data indsamlet ved Follow-up studiet.
Amanda Egeskov Christensen
Amanda har siden 1. september 2022 været ansat som videnskabelig assistent på Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet. Amandas Ph.d. projekt indgår i et samarbejde mellem Enheden for Børn og Unge med Overvægt, Biomedicinsk Institut og Rigshospitalet, København. Amanda er med til at etablere kontakten mellem Forsknings-Enheden og Børneafdelingen på Holbæk Sygehus, i forbindelse med FUS-børnenes behandling. Amanda leder desuden til daglig ”Skoleprojektet”, hvor der siden september 2022 er påbegyndt rekruttering af raske kontroller, som bl.a. skal indgå i hendes Ph.d. projekt. Vores ønske er at rekruttere 400 børn og unge med normalvægt i alderen 8-18 år. Børnene har to forsøgsdage på hospitalet; På dag 1 møder de fastende en morgen og får taget blodprøver, målt højde, vægt, hofte/taljemål samt blodtryk. På dag 2 møder de en eftermiddag eller weekend og får lavet EKG, DXA scanning, ultralyd af halskar samt en MR-scanning af hjertet. Projektet ønsker at undersøge om høj genetisk risiko for hjertekarsygdom i voksenlivet, allerede øger hyppigheden af sygdomsforstadier i hjertet og blodårerne hos de 400 kontrolbørn, samt 400 i forvejen undersøgte børn med overvægt i forbindelse med deres behandling i Enheden for Børn og Unge med Overvægt.
Det forventes at Amanda bliver indskrevet som Ph.d.-studerende på Københavns Universitet i 2023.
Cilius Esmann Fonvig
GenoChild: Genbaseret optimering af behandling af svær overvægt hos børn og unge. BRIDGE - Translational Excellence Programme postdoc projekt, finansieret af Novo Nordisk Fonden (NNF18SA0034956). Cilius' postdoc projekt udgør et samarbejde mellem Enheden for Børn og Unge med Overvægt, Børne- og Ungeafdelingen, Holbæk Sygehus og Novo Nordic Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.
Cilius afsluttede sin 2-årige ansættelse i august 2022. Aktuelt er han i gang med at afslutte sin hoveduddannelse i Pædiatri på Kolding Børneafdeling, men han er fortsat forskningsaktiv og forventer at fortsætte i 2023.
Hvad handler det om: Svær overvægt hos børn og unge er et stort sundhedsmæssigt problem, og overvægts-relaterede komplikationer observeres nu ofte hos børn og unge og fortsætter ofte ind i voksenalderen. Selvom den bedste behandling af svær overvægt i barnealderen i Danmark viser behandlingsstandarder blandt de bedste i verden, så responderer 10-25% af patienterne stadig ikke på adfærdsmæssig behandling. Da genetiske faktorer er dybt involveret i udviklingen af svær overvægt, søger GenoChild-projektet at optimere og individualisere behandling af svær overvægt hos børn og unge gennem forbedret forståelse af de individuelle genetiske faktorer, der påvirker effektiviteten af behandlingen.
Serina Bicen
Serina har været ansat som forskningsårsstuderende i Enheden siden februar 2022. Serina har stor erfaring med at tage blodprøver fra Herlev Hospital, og er med til at inkludere børn og unge til forskellige projekter i The HOLBAEK Study. Serina arbejder på en videnskabelig artikel, som skal undersøge de børn fra vores normal-population, som har overvægt.
Sofie Winther Skaanderup
Sofie har været ansat som forskningsårsstuderende i Enheden siden august 2022. Sofie er med til at inkludere børn og unge til forskellige projekter i The HOLBAEK Study, og hun arbejder på en videnskabelig artikel, som skal undersøge de børn fra vores normal-population, som har overvægt.
Benedicte Bertelsen
Benedicte har et ophold på 4 måneder i Enheden for Børn og Unge med Overvægt som led i udarbejdelsen af hendes kandidatspeciale. Benedicte laver en artikel omkring forældrenes arbejdsfunktionsevne ift. børnenes grad af overvægt. Data indsamles ved forundersøgelser vha. spørgeskemaer. Benedicte er en central del af arbejdet omkring dataindsamling forundersøgelserne.
Jessica Netterstrøm Juntermanns
Har været tilknyttet Morten AV Lunds projekt siden februar 2021.
Jessica arbejder aktuelt på et videnskabeligt projekt vedrørende lever elastografi hos børn. Jessica hjælper desuden med rekruttering af kontrol børn til Amanda E. Christensens projekt omkring dyb kardiometabolisk fæno-genotype hos raske kontroller.
Nicolaj Mikkel Pedersen
Har været tilknyttet Morten AV Lunds projekt siden august 2022. Nicolaj arbejder aktuelt på et videnskabeligt projekt vedrørende MR af hjertet under fysisk belastning. Nicolaj hjælper desuden med rekruttering af kontrol børn til Amanda E. Christensens projekt omkring dyb kardiometabolisk fæno-genotype hos raske kontroller.
Sofie Døssing
Har været tilknyttet Morten AV Lunds projekt siden august 2022. Sofie arbejder aktuelt på et videnskabeligt projekt med MR-scanning af grise. Sofie hjælper desuden med rekruttering af kontrolbørn til Amanda E. Christensens projekt omkring dyb kardiometabolisk fæno-genotype hos raske kontroller.
Microbliver
Fuldt finansieret af Novo Nordisk Fondens Challenge Program. Studiestart 01.01.2016.
Bevillingen til projektet udløb i 2022, men samarbejdet fortsætter i de kommende år.
Hvad handler det om: I dette studie undersøges ”tarm-lever”-aksen, for at forstå sammenspillet imellem tarmbakterier, gener, cirkulerende biomarkører og udvikling af leversygdom. The HOLBAEK Study er repræsenteret med en kohorte af børn med overvægt, som har fået taget blodprøver, afleveret en afføringsprøve og har fået foretaget en lever scanning. Kombineret med andre kohorter af patienter, som er raske eller har overvægts- og alkoholrelateret leversygdom, er det målet at projektet vil identificere nye biomarkører fra forskellige stadier af leversygdom til diagnostisk og prognostisk brug samt forebyggelse.
HOT vs. COT
Kommunal behandling af børn med overvægt og svær overvægt. Et randomiseret klinisk forsøg af konventionel behandling vs. Holbæk-modellen. Delvist finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond, Novo Nordisk Fonden og Region Sjælland. Studiestart 01.09.2022 (obs. fremrykket fra tidligere dato).
Hvad handler det om: Overvægtsbehandling har historisk set været en stor udfordring, og rent videnskabeligt har vi endnu ikke identificeret en enkelt metode, som kan føre til sundhedsskabende og varige vægttab. I Danmark har mange forskellige modeller været testet i kommunalt regi, men disse har vist meget uensartede resultater, været af forskellig varighed og længde, og haft fokus på forskellige strategier. Da overvægt fortsat er et stort problem blandt danske børn og unge, og overvægtsbehandling i tiltagende grad bliver et kommunalt anliggende, synes det derfor nødvendigt at finde en metode, som kan fungere i kommunalt regi. ”Holbæk-modellen” har vist sig, at kunne føre til vægttab i kommunalt regi, men har aldrig været testet mod andre behandlinger. Formålet med dette forsøg er derfor, at teste hvorvidt konventionel behandling i kommunen fører til bedre, neutrale eller ringere vægttab end ”Holbæk-modellen”, blandt 554 børn som skal modtage behandling i 3 kommunale behandlingsklinikker. Projektet forventes at være afsluttet i 2025.
Follow-up studiet
Delvist finansieret. Studiestart: Vinter 2022/2023
Hvad handler det om: Formålet med dette studie er at undersøge de langsigtede helbredseffekter af overvægt blandt børn og unge i barnealderen med ”Holbæk Modellen”.
I studiet undersøges hvilke langtidseffekter Holbæk-modellen har haft på en række områder, hvoraf de primære er: Vægtudvikling (graden af overvægt), udviklingen i overvægtsrelateret sygdom bl.a. kardiovaskulær sygdom, prediabetes og diabetes, leversygdom, psykosocialt velbefindende samt den genetisk indflydelse (menneskets og tarmbakteriernes arvemasse). Derudover vil vi også invitere vores
kontrolkohorte til nye undersøgelser, for bl.a. at undersøge hvordan unge voksne der har været i behandling for overvægt er forskellige fra unge voksne der ikke har udviklet overvægt.
Studiet forventes at blive udført over en 5-årig periode, hvor ca. 7.000 børn og unge, der allerede er en del af The HOLBAEK Study, vil blive inviteret til at deltage.
Studiet er et samarbejde mellem Børne- og Ungeafdelingen, Holbæk Sygehus, og The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
RESETTLE studiet
Virkningen af det appetithæmmende hormon GLP-1 på overvægt og
helbredsparametre hos unge. Studiet udføres i samarbejde med Biomedicinske Institut, Københavns Universitet. Studiet er finansieret af Novo Nordisk A/S. Studiestart d. 01.01.2021. Inklusion af deltagere er startet og forventes afsluttet i 2023.
Hvad handler det om: I dette forsøg vil vi undersøge virkningen af det appetithæmmende hormon GLP-1 til vægttab. Vi vil også undersøge om GLP-1 har en påvirkning på andre sundhedsmålinger såsom blodsukker og blodtryk.
Overvægt er forbundet med mange følgesygdomme, f.eks. sukkersyge og hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt at forebygge og behandle overvægt. Forsøg på at ændre sin livsstil giver for mange personer ikke et tilstrækkeligt vægttab, bl.a. fordi vægttab ofte er forbundet med større sultfornemmelse.
På Enheden for Børn og Unge med Overvægt, Holbæk Sygehus, udføres ”Holbæk-modellen”, som er en model til behandling af svær overvægt for børn og unge. Holbæk-modellen består bl.a. af konkrete livstilsændringer, som bliver skræddersyet til den enkelte patient og dens familie.
Et appetithæmmende hormon er et stof, der dannes i kroppen og som hæmmer vores sultfornemmelse.
En del børn og unge formår at mindske deres overvægtsgrad ved at følge Holbæk-modellen. Desværre er der også en del, der enten slet ikke taber sig eller taber sig utilstrækkeligt og dermed stadig er svært overvægtige. Tidligere undersøgelser har vist, at behandling med GLP-1 medfører vægttab og har derudover en positiv effekt på diverse sundhedsparametre (f.eks. sænket blodsukker og fedtstoffer i blodet).
Studiet vil undersøge, om vi kan behandle personer, der ikke har responderet tilstrækkeligt på livstilsændringer fra Holbæk-modellen, med GLP-1 behandling i form af lægemidlet Wegovy (tidl. Saxenda).
1. Holm LA, Andersen MK, Hansen T. Obesity and genetics. Ugeskr Laeger. 2022 Oct 17;184(42):V06220398. Danish. PMID: 36305259.
2. Possible prediction of obesity-related liver disease in children and adolescents using indices of body composition.
Johansen MJ, Vonsild Lund MA, Ängquist L, Fonvig CE, Holm LA, Chabanova E, Thomsen HS, Hansen T, Holm JC. Pediatr Obes. 2022 Jun 21:e12947. doi: 10.1111/ijpo.12947. PMID: 35726748
3. Genetics of early-life head circumference and genetic correlations with neurological, psychiatric and cognitive outcomes.
BMC Med Genomics. 2022 Jun 4;15(1):124. doi: 10.1186/s12920-022-01281-1. PMID: 35659227
4. Early detection of childhood overweight and related complications in a Danish population-based cohort aged 2-8 years.
Frithioff-Bøjsøe C, Lund MAV, Lausten-Thomsen U, Fonvig CE, Lankjær IOJ, Hansen T, Hansen T, Baker JL, Holm JC. Obes Res Clin Pract. 2022 May-Jun;16(3):228-234. doi: 10.1016/j.orcp.2022.04.001. PMID: 3551402
5. Hyperglucagonemia in pediatric adiposity associates with cardiometabolic risk factors but not hyperglycemia.
Stinson SE, Jonsson AE, Fernández de Retana Alzola I, Lund MAV, Frithioff-Bøjsøe C, Holm LA, Fonvig CE, Pedersen O, Ängquist L, Sørensen TIA, Holst JJ, Christiansen M, Holm JC, Hartmann B,
Hansen T. J Clin Endocrinol Metab. 2022 Feb 25:dgac108. doi: 10.1210/clinem/dgac108. PMID: 35213713
6. Longitudinal evaluation of an mHealth overweight and obesity management tool.
Langkjær IOJ, Fonvig CE, Holm LA, Pihl AF, Holm JC. Mhealth. 2022 Jan 20;8:2. doi: 10.21037/mhealth-21-8. PMID: 35178433
7. Lausten-Thomsen U, Lund MAV, Stinson SE, Frithioff-Bøjsøe C, Holm LA, Baker JL, Fonvig CE, Christiansen M, Ängquist L, Hansen T, Holm JC. Neonatal Anthropometrics and Obesity Treatment
Response in Children and Adolescents. J Pediatr. 2022 Mar;242:74-78.e2. doi: 10.1016/j.jpeds.2021.11.014. PMID: 34774572.
8. Ebbesen M, Kissow H, Hartmann B, Kielsen K, Sørensen K, Stinson SE, Frithioff-Bøjsøe C, Esmann Fonvig C, Holm JC, Hansen T, Holst JJ, Müller KG. Glucagon-Like Peptide-1 Is Associated With Systemic Inflammation in Pediatric Patients Treated With Hematopoietic Stem Cell Transplantation. Front Immunol. 2021 Dec 8;12:793588. doi: 10.3389/fimmu.2021.793588. PMID: 34956226
1. Schousboe P, Ronit A, Nielsen HB, Benfield T, Wiese L, Scoutaris N, Verder H, Berg RMG, Verder P, Plovsing RR. Reduced levels of pulmonary surfactant in COVID-19 ARDS. Scientific Reports. 2022;12:4040.
2. Verder H, Zhan-Kui L, Ramanathan R, Clark H, Sweet DG, Schousboe P, Scoutaris N, Verder P, Heiring C. Bronchopulmonary Dysplasia with focus on early prediction and treatment: a narrative revive. Pediatr Med. 2022. https://doi.org/10.21037/pm-21-98
3. Invited article under udarbejdelse til Frontiers of Pediatrics. Ramanathan R, Biniwale M, Kakkilaya V, Heiring C, Verder P, Schousboe P, Verder H. Predicting and preventing Nasal-CPAP
failures in Preterm newborns. Front Pediatr.
4. Artikel under udarbejdelse. Schousboe P, Verder H et al. Surfactant deficiency in ARDS patients: Is Covid-19 of importance? Acta Anaesth Scan.
5. Accepted Workshop for PAS 2023 (The Pediatric Academic Societies Meeting), April 27-May 1, 2023. Washington, D.C. Ramanathan R, Biniwale, Kakkilaya V, Verder H. Predicting and preventing Nasal-CPAP failures in Preterm newborns.
6. Vores team har i samarbejde med engelske ingeniører videre- og færdigudviklet vores bedside (1.0 Engineering POC (Point Of Care) Prototype) et spectrometer kaldet ”AIMI” til hurtig
diagnosticering (ca 15 min) af lungematuriteten ved analyse af ventrikelvæske fra nyfødte.
AIMI er fuldautomatiseret og kan nemt betjenes af sygeplejersker og læger ved fødslen.
Apparatet er CE mark certified.
7. AIMI skal benyttes i vores Danske planlagte randomiserede undersøgelse med deltagelse af børneafdelingen Holbæk (undertegnede HV, Peter schousboe og Povl Verder) og neonatalafdelingerne på de fire danske universiteter RH, Skejby, Odense og Ålborg. En udgave af AIMI skal placeres på hver af disse afdelinger. Undersøgelse ledes af Overlæge Christian Heiring neonatalafdelingen RH. Undersøgelsen omfatter 350 levendefødte meget for tidligt fødet nyfødet fra uge 22-23 op til og med uge 29. Hoved protokollen er godkendt af videnskabsetisk komite i Region Hovedstaden, Efter testning af den sidste version af AIMI på 60
nyfødte starter den randomiserede undersøgelse op tidligt i 2023.
8. Er blevet opfordret til et video interview ultimo oktober 2022 om surfactantindførelsen i Skandinavien for 30 år siden, som jeg har sagt ja til.
Kontaktoplysninger
Adresse
Ring til os
Tlf. 59 48 42 15
Mandag - fredag kl. 9.00-15.00
Børne- og Ungemodtagelsen 08-2:
Tlf. 59 48 42 33
Alle dage
Børne- og Ungeafsnit 05-2:
Tlf. 59 48 42 29
Alle dage
Neonatalafsnit 08-3:
Tlf. 59 48 42 42
Alle dage
Sekretariat:
Tlf. 59 48 42 00
Mandag - fredag kl. 8.00-15.00
Skriv til os
Øvrig information
Undersøgelse og behandling af børn og unge op til 20 år
Opdateret mandag den 18. nov. 2024