Forskning i pædiatri
Ph. d. Projekter og anden forskning
Maria Martens Fraulund
Maria er ledende Ph.d.-studerende (indskrevet ved Københavns Universitet pr. 01.02.2025) og projektkoordinator på HOT vs COT projektet. HOT vs COT er et randomiseret, kontrolleret klinisk forsøg, som foregår i samarbejde med den kommunale sundhedspleje i udvalgte kommuner på Sjælland.
Overvægt hos børn og unge og relaterede følgesygdomme følger ofte med ind i voksenalderen, hvorfor det er vigtigt at behandle tidligt, allerede i barndommen, med det formål at forebygge forværring og følgesygdomme senere i livet. Derfor er det vigtigt, at vi finder effektive behandlinger til børn og unge med overvægt.
Formålet med dette projekt er at undersøge to forskellige metoder til behandling af overvægt hos børn og unge og undersøge, hvilken metode der er mest effektiv med henblik på 1) at reducere graden af overvægt og 2) at øge børn og unges livskvalitet. Projektet skal inkludere 554 børn og unge i alderen 6-17 år, som følger enten Holbæk-modellen (HOT) eller konventionel behandling (COT) gennem 12 måneder. Projektet forventes afsluttet i 2027.
Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond, Novo Nordisk Fonden, Region Sjællands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond, Beckettfonden, Frimodt-Heineke Fonden og AP Møller Fonden. Studiestart 01.09.2022 (obs. fremrykket fra tidligere dato, grundet COVID-19 pandemien).
Maria har siden januar 2021 været ansat som videnskabelig assistent i Enheden for Børn og Unge med Overvægt, hvor hun har lagt en stor indsats i at sikre den daglige drift i forskningsenheden, og har fungeret som bindeled mellem forsknings- og behandlingsenheden.
Maria indgår desuden aktivt i de øvrige projekter i forskningsenheden, bidrager med udarbejdelse af større fondsansøgninger til fremtidige projekter, og indgår i vejledning af medicinstuderende, forskningsårsstuderende og praktikanter ifm. opgaver og udarbejdelse af videnskabeligt arbejde.
Louise Aas Holm
Louise er Ph.d.-studerende (indskrevet ved Københavns Universitet pr. 01.07.2023) i Enheden for Børn og Unge med Overvægt og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) på Københavns Universitet.
Louises Ph.d.-projekt har til formål at undersøge fedtvævet hos unge, der i barndommen er behandlet for overvægt og derved undersøge fedtvævets indflydelse på risiko for hjerte-og karsygdom. Dette gøres i regi af Follow-up studiet, som beskrevet under afsnittet: Aktuelle store forskningsprojekter.
Projektet er finansieret af Danish Cardiovascular Academy, Hjerteforeningen, Danmarks Frie Forskningsfond og A.P. Møller Fonden
Louises arbejde består også i at sikre samarbejdet mellem Enheden for Børn og Unge med Overvægt og Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet omkring The HOLBAEK Study, samt samarbejdet med MicrobLiver/GALAXY konsortiet, hvor The HOLBAEK Study fortsat bidrager. Ydermere er Louise aktiv i RESETTLE-studiet, beskrevet under afsnittet: Aktuelle store forskningsprojekter.
Udover dette bidrager Louise også til den daglige drift i forskningsenheden, som også involverer udarbejdelse af større fondsansøgninger til hendes eget projekt og fremtidige aktiviteter.
Axel Illeris Poggi
Siden 1. januar 2025 har Axel været ledende Ph.d-studerende på projektet med titlen: "Sammenhænge mellem aktivitetsmønstre, deres associerede genetiske variationer samt kondition og målinger af kropskomposition og helbredsmarkører hos børn og unge med adipositas”.
Projektet ønsker at belyse, i hvilken grad aktivitetsmønstre, kondition og genetiske variationer forbundet med aktivitetsmønstre, har af betydning for kropskomposition og helbred hos børn og unge med adipositas.
Desuden vil projektet undersøge om behandling med Holbæk-modellen resulterer i fordelagtige ændringer i aktivitetsmønstre, og om disse ændringer bidrager til ændringer i kropskomposition og helbredsmarkører.
Ydermere ønsker projektet at undersøge om de genetiske variationer, der er forbundet med aktivitetsmønstre, udelukkende kan forudsige graden af fysisk aktivitet hos unge voksne. Slutteligt vil børn og unge med adipositas få målt deres kondition via to metoder, i håb om at påvise at en ny hurtig og nem metode kan lave pålidelige målinger af kondition og dermed benyttes som klinisk værktøj.
Projektet udgør et samarbejde mellem Enheden for Børn og Unge med Overvægt og Professor Torben Hansen og hans gruppe i Novo Nordisk Fonden Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
Louise Vølund Anderson
Louise Vølund Andersen er læge og videnskabelig assistent i Enheden for Børn og Unge med Overvægt. Hun arbejder på at udvikle en ph.d.-protokol, der skal undersøge ændringer i kropssammensætning hos børn og unge med overvægt under behandling med Semaglutid.
Ph.d.-projektet vil herudover belyse effekten af Semaglutid på kardiometaboliske risikofaktorer, psykosocial trivsel, mental sundhed, spisevaner og aktivitetsmønstre i denne gruppe.
Cilius Esmann Fonvig
Cilius er speciallæge i pædiatri og arbejder som afdelingslæge på Børne- og Ungeafdelingen, Holbæk Sygehus. Han har en delt stilling mellem klinisk arbejde og forskning ved Enheden for Børn og Unge med Overvægt, hvor han også har skrevet sin ph.d.
Amalie Hebel Andersen
Amalie har været ansat som forskningsårsstuderende siden januar 2025. Amalie har flere års erfaring med at tage blodprøver i almen praksis og er med til at inkudere børn og unge til forskellige projekter i The HOLBAEK Study.
Amalie arbejder på en videnskabelig artikel, som skal undersøge, om børn med psykiatriske komorbiditeter har et lige så stort udbytte af behandlingen for overvægt, som deres jævnaldrende uden psykiatriske komorbiditeter.
Sofie Lundgaard Skov Kristiansen
Sofie har været tilknyttet Morten AV Lunds projekt siden august 2024. Sofie er medicinstuderende på 6. semester, og er med til at inkludere børn til forskning i Enheden for Børn og Unge med Overvægt til projektet "Holbæk study".
Sofie arbejder med et forskningsårsprojekt, som undersøger tykkelsen af karvæggen i halspulsårerne. Desuden udfører hun forskellige undersøgelser af hjerte- og karsystemet på børn, og inkluderer dem i et sideløbende ph.d. projekt omkring dyb kardiometabolisk fæno-genotype.
Nanna Barslund Grøn
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet i gang med et forskningsår mellem 9. og 10. semester. Har været tilknyttet og inkluderer børn og unge til Morten AV Lunds projekt, samt hjælper til med inkludering af børn og unge i The HOLBAEK Study.
Arbejder aktuelt på et videnskabeligt projekt vedrørende funktionen af det autonome nervesystem blandt børn og unge med overvægt.
Begyndende hjerte-kar sygdom hos børn og unge med svær overvægt
Ledes af Morten Asp Vonsild Lund, MD, ph.d.
Projektet er et samarbejde mellem Enheden for Børn og Unge med Overvægt, Børne- og Ungeafdelingen, Holbæk Sygehus, og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.
Formålet er at undersøge, hvordan svær overvægt i barndommen påvirker hjertet og blodkarrene, og om disse forandringer kan forsvinde ved vægttab.
Når kroppen vokser, tilpasser hjertet og blodkarrene sig naturligt for at opretholde en sund funktion. Hos børn og unge med svær overvægt viser nye studier dog tegn på skadelige hjerte-kar forandringer. Vi ved endnu ikke, om disse forandringer er reversible ved vægttab, eller hvordan og hvornår de bedst kan forebygges og behandles. Det står dog klart, at lignende ændringer hos voksne anses som forstadier til hjertekarsygdom.
Studiet er klinisk og anvender den nyeste teknologi til at undersøge hjertet, blodkarrene og det autonome nervesystem hos børn med svær overvægt. Blandt andet benyttes hjerte-MR-scanninger, som i høj opløsning filmer hjertets pumpefunktion. Forsøgspersonerne undersøges både før og efter en 1-årig vægttabsbehandling for at klarlægge, hvordan overvægt påvirker kroppen, og om skaderne kan forsvinde ved vægttab.
I Danmark har 5% af børn og 18% af voksne svær overvægt, og to tredjedele af overvægtsrelaterede dødsfald skyldes hjertekarsygdom. En dybere forståelse af begyndende hjertekarsygdom hos børn kan forbedre behandlingen af patienter i alle aldre.
Projektet støttes af Hjerteforeningen, Danmarks Frie Forskningsfond, Toyota-Fonden og Lily og Herbert Hansens Fond.
Follow-up
Dette studie undersøger de langsigtede helbredseffekter af overvægt hos børn og unge behandlet med Holbæk-modellen.
Fokusområder inkluderer:
• Vægtudvikling (grad af overvægt)
• Overvægtsrelaterede sygdomme såsom hjertekarsygdom, prædiabetes, diabetes og leversygdom
• Psykosocialt velbefindende
• Genetisk indflydelse, herunder både menneskets og tarmbakteriernes arvemasse.
Derudover vil vi undersøge vores kontrolkohorte for at sammenligne unge voksne, der tidligere har været i behandling for overvægt, med jævnaldrende, der aldrig har haft overvægt.
Studiet løber over fem år og vil invitere ca. 8.000 børn og unge fra The HOLBAEK Study til at deltage.
Projektet er et samarbejde mellem Børne- og Ungeafdelingen, Holbæk Sygehus, og The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.
Projektet er delvist finansieret, og de første forsøgsdeltagere forventes at blive inviteret til at deltage i starten af 2025.
STEP Young
STEP Young er et internationalt klinisk studie fra Novo Nordisk, der undersøger effekten og sikkerheden af Wegovy (semaglutid) til vægttab hos børn med svær overvægt.
Deltagerne skal gennemgå i alt 19 klinikbesøg og 16 opfølgende telefon- eller videokonsultationer med sundhedspersonale. I nogle tilfælde kan der være behov for ekstra besøg, f.eks. ved justering af medicindosis eller ved eventuelle bivirkninger.
Deltagerne vil enten modtage det aktive lægemiddel eller placebo. Enheden for Børn og Unge med Overvægt er en af mange forskningsenheder verden over, der deltager i studiet.
STEP Teens
STEP Teens Maintenance er et internationalt klinisk studie fra Novo Nordisk, der undersøger, hvordan semaglutid (Wegovy) kan hjælpe unge med svær overvægt med vægttab og vedligeholdelse af vægttab.
Studiet inkluderer unge mellem 12 og 15 år, som alle modtager semaglutid som en ugentlig injektion i maven, låret eller overarmen. Behandlingen varer i minimum tre år.
Enheden for Børn og Unge med Overvægt er en af mange internationale forskningsenheder, der deltager i studiet. Inklusion af deltagere starter i marts 2025.
RESETTLE studiet
Virkningen af det appetithæmmende hormon GLP-1 på overvægt og
helbredsparametre hos unge.
Studiet udføres i samarbejde med Biomedicinske Institut, Københavns Universitet. Studiet er finansieret af Novo Nordisk A/S. Studiestart d. 01.01.2021. Inklusion af deltagere er startet og forventes afsluttet i 2023.
I dette forsøg vil vi undersøge virkningen af det appetithæmmende hormon GLP-1 til vægttab. Vi vil også undersøge, om GLP-1 har en påvirkning på andre sundhedsmålinger såsom blodsukker og blodtryk.
Overvægt er forbundet med mange følgesygdomme, f.eks. sukkersyge og hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt at forebygge og behandle overvægt. Forsøg på at ændre sin livsstil giver for mange personer ikke et tilstrækkeligt vægttab, bl.a. fordi vægttab ofte er forbundet med større sultfornemmelse.
På Enheden for Børn og Unge med Overvægt, Holbæk Sygehus, udføres ”Holbæk-modellen”, som er en model til behandling af svær overvægt for børn og unge. Holbæk-modellen består bl.a. af konkrete livstilsændringer, som bliver skræddersyet til den enkelte patient og dens familie.
Et appetithæmmende hormon er et stof, der dannes i kroppen og som hæmmer vores sultfornemmelse. En del børn og unge formår at mindske deres overvægtsgrad ved at følge Holbæk-modellen. Desværre er der også en del, der enten slet ikke taber sig eller taber sig utilstrækkeligt og dermed stadig er svært overvægtige. Tidligere undersøgelser har vist, at behandling med GLP-1 medfører vægttab og har derudover en positiv effekt på diverse sundhedsparametre (f.eks. sænket blodsukker og fedtstoffer i blodet).
Studiet vil undersøge, om vi kan behandle personer, der ikke har responderet tilstrækkeligt på livstilsændringer fra Holbæk-modellen, med GLP-1 behandling i form af lægemidlet Wegovy.
• Nonpharmacological Childhood Obesity Management in Denmark Reduces Steatotic Liver Disease and Obesity.
Pedersen RB, Fraulund MM, Chabanova E, Holm LA, Hansen T, Thomsen HS, Holm JC, Fonvig CE. Child Obes. 2025 Jan 22. doi: 10.1089/chi.2024.0287. Epub ahead of print. PMID: 39841082.
• Genetic factors shaping the plasma lipidome and the relations to cardiometabolic risk in children and adolescents.
Huang Y, Stinson SE, Thodberg M, Holm LA, Thielemann R, Sulek K, Lund MAV, Fonvig CE, Kim M, Trost K, Juel HB, Nielsen T, Rossing P, Thiele M, Krag A, Legido-Quigley C, Holm JC, Hansen T. EBioMedicine. 2025 Jan 2;112:105537. doi: 10.1016/j.ebiom.2024.
105537. Epub ahead of print. PMID: 39753034.
• Adult-based genetic risk scores for insulin resistance associate with cardiometabolic traits in children and adolescents.
Suleman S, Huang Y, Jensen RT, Poggi AI, Christensen SB, Fraulund MM, Anderson LV, Stinson SE, Fonvig CE, Pedersen O, Holm JC, Hansen T, Grarup N. J Clin Endocrinol Metab. 2024 Dec 18:dgae882. doi: 10.1210/clinem/dgae882. Epub ahead of print. PMID: 39690980
• Protocol for a randomised, double-blinded, controlled trial of youth with childhood-onset obesity treated with semaglutide 2.4 mg/week: the RESETTLE trial.
Byberg S, Holt J, Sandsdal RM, Holm LA, Madsen LB, Christensen BJ, Jensen SBK, Hansen T, Holm JC, Torekov S. BMJ Open. 2024 Nov 17;14(11):e082446. doi: 10.1136/bmjopen-2023-082446. PMID: 39551589.
• Fecal microbial load is a major determinant of gut microbiome variation and a confounder for disease associations.
Nishijima S, Stankevic E, Aasmets O, Schmidt TSB, Nagata N, Keller MI, Ferretti P, Juel HB, Fullam A, Robbani SM, Schudoma C, Hansen JK, Holm LA, Israelsen M, Schierwagen R, Torp N, Telzerow A, Hercog R, Kandels S, Hazenbrink DHM, Arumugam M, Bendtsen F, Brøns C, Fonvig CE, Holm JC, Nielsen T, Pedersen JS, Thiele MS, Trebicka J, Org E, Krag A, Hansen T, Kuhn M, Bork P; GALAXY and MicrobLiver Consortia. Cell. 2024 Nov 4:S0092-8674(24)01204-2. doi: 10.1016/j.cell.2024.10.022. Epub ahead of print. PMID: 39541968.
• Global barriers to decision makers for prioritizing interventions for obesity.
Ehlers LH, Reinstrup NW, Olesen RH, Holm JC, McEwan P, Le Roux CW. Int J Obes (Lond). 2024 Oct 16. doi: 10.1038/s41366-024-01650-z. Epub ahead of print. PMID: 39414950.
• Lipid profiling identifies modifiable signatures of cardiometabolic risk in children and adolescents with obesity.
Huang Y, Sulek K, Stinson SE, Holm LA, Kim M, Trost K, Hooshmand K, Lund MAV, Fonvig CE, Juel HB, Nielsen T, Ängquist L, Rossing P, Thiele M, Krag A, Holm JC, Legido-Quigley C, Hansen T. Nat Med. 2024 Sep 20. doi: 10.1038/s41591-024-03279-x. Epub ahead of print. PMID: 39304782.
• Considerations for the design and conduct of pediatric obesity pharmacotherapy clinical trials: Proceedings of expert roundtable meetings.
Kelly AS, Bahlke M, Baker JL, de Beaufort C, Belin RM, Fonseca H, Hale PM, Holm JC, Hsia DS, Jastreboff AM, Juliusson PB, Murphy M, Pak J, Paul E, Rudolph B, Srivastava G, Tornøe CW, Weghuber D, Fox CK. Pediatr Obes. 2024 Sep 17:e13161. doi: 10.1111/ijpo.13161. Epub ahead of print. PMID: 39289849.
• Helicobacter pylori seropositivity associates with hyperglycemia, but not obesity, in Danish children and adolescents.
Kløve S, Stinson SE, Romme FO, Butt J, Graversen KB, Lund MAV, Fonvig CE, Waterboer T, Perez-Perez GI, Hansen T, Holm JC, Andersen SB. BMC Med. 2024 Sep 11;22(1):379. doi: 10.1186/s12916-024-03591-w. PMID: 39256870.
• The interplay between birth weight and obesity in determining childhood and adolescent cardiometabolic risk.
Stinson SE, Kromann Reim P, Lund MAV, Lausten-Thomsen U, Aas Holm L, Huang Y, Brøns C, Vaag A, Thiele M, Krag A, Fonvig CE, Grarup N, Pedersen O, Christiansen M, Ängquist L, Sørensen TIA, Holm JC, Hansen T. EBioMedicine. 2024 Jul;105:105205. doi: 10.1016/j.ebiom.2024.105205. Epub 2024 Jun 24. PMID: 38918147
• Characterization of genetic variants of GIPR reveals a contribution of β-arrestin to metabolic phenotypes.
Kizilkaya HS, Sørensen KV, Madsen JS, Lindquist P, Douros JD, Bork-Jensen J, Berghella A, Gerlach PA, Gasbjerg LS, Mokrosiński J, Mowery SA, Knerr PJ, Finan B, Campbell JE, D'Alessio DA, Perez-Tilve D, Faas F, Mathiasen S, Rungby J, Sørensen HT, Vaag A, Nielsen JS, Holm JC, Lauenborg J, Damm P, Pedersen O, Linneberg A, Hartmann B, Holst JJ, Hansen T, Wright SC, Lauschke VM, Grarup N, Hauser AS, Rosenkilde MM.
Nat Metab. 2024 Jul;6(7):1268-1281. doi: 10.1038/s42255-024-01061-4. Epub 2024 Jun 13. PMID: 38871982.
• IMPROVE 2022 International Meeting on Pathway-Related Obesity: Vision of Excellence.
Kühnen P, Argente J, Clément K, Dollfus H, Dubern B, Farooqi S, de Groot C, Grüters A, Holm JC, Hopkins M, Kleinendorst L, Körner A, Meeker D, Rydén M, von Schnurbein J, Tschöp M, Yeo GSH, Zorn S, Wabitsch M.
Clin Obes. 2024 Jun;14(3):e12659. doi: 10.1111/cob.12659. Epub 2024 Apr 11. PMID: 38602039.
• Altered glucagon and GLP-1 responses to oral glucose in children and adolescents with obesity and insulin resistance.
Stinson SE, Fernández de Retana Alzola I, Brünner Hovendal ED, Lund MAV, Fonvig CE, Holm LA, Jonsson AE, Frithioff-Bøjsøe C, Christiansen M, Pedersen O, Ängquist L, Sørensen TIA, Holst JJ, Hartmann B, Holm JC, Hansen T.
J Clin Endocrinol Metab. 2024 May 17;109(6)1590-1600 doi: 10.1210/dgad728. PMID: 38087928.
• Pediatric Features of Genetic Predisposition to Polycystic Ovary Syndrome.
Zhu J, Eliasen AU, Aris IM, Stinson SE, Holm JC, Hansen T, Hivert MF, Bønnelykke K, Salem RM, Hirschhorn JN, Chan YM.
J Clin Endocrinol Metab. 2024 Jan 18;109(2):380-388. doi: 10.1210/clinem/dgad533. PMID: 37690116; PMCID: PMC10795915.
1. Schousboe P, Ronit A, Nielsen HB, Benfield T, Wiese L, Scoutaris N, Verder H, Berg RMG, Verder P, Plovsing RR. Reduced levels of pulmonary surfactant in COVID-19 ARDS. Scientific Reports. 2022;12:4040.
2. Verder H, Zhan-Kui L, Ramanathan R, Clark H, Sweet DG, Schousboe P, Scoutaris N, Verder P, Heiring C. Bronchopulmonary Dysplasia with focus on early prediction and treatment: a narrative revive. Pediatr Med. 2022. https://doi.org/10.21037/pm-21-98
3. Invited article under udarbejdelse til Frontiers of Pediatrics. Ramanathan R, Biniwale M, Kakkilaya V, Heiring C, Verder P, Schousboe P, Verder H. Predicting and preventing Nasal-CPAP
failures in Preterm newborns. Front Pediatr.
4. Artikel under udarbejdelse. Schousboe P, Verder H et al. Surfactant deficiency in ARDS patients: Is Covid-19 of importance? Acta Anaesth Scan.
5. Accepted Workshop for PAS 2023 (The Pediatric Academic Societies Meeting), April 27-May 1, 2023. Washington, D.C. Ramanathan R, Biniwale, Kakkilaya V, Verder H. Predicting and preventing Nasal-CPAP failures in Preterm newborns.
6. Vores team har i samarbejde med engelske ingeniører videre- og færdigudviklet vores bedside (1.0 Engineering POC (Point Of Care) Prototype) et spectrometer kaldet ”AIMI” til hurtig
diagnosticering (ca 15 min) af lungematuriteten ved analyse af ventrikelvæske fra nyfødte.
AIMI er fuldautomatiseret og kan nemt betjenes af sygeplejersker og læger ved fødslen.
Apparatet er CE mark certified.
7. AIMI skal benyttes i vores Danske planlagte randomiserede undersøgelse med deltagelse af børneafdelingen Holbæk (undertegnede HV, Peter schousboe og Povl Verder) og neonatalafdelingerne på de fire danske universiteter RH, Skejby, Odense og Ålborg. En udgave af AIMI skal placeres på hver af disse afdelinger. Undersøgelse ledes af Overlæge Christian Heiring neonatalafdelingen RH. Undersøgelsen omfatter 350 levendefødte meget for tidligt fødet nyfødet fra uge 22-23 op til og med uge 29. Hoved protokollen er godkendt af videnskabsetisk komite i Region Hovedstaden, Efter testning af den sidste version af AIMI på 60
nyfødte starter den randomiserede undersøgelse op tidligt i 2023.
8. Er blevet opfordret til et video interview ultimo oktober 2022 om surfactantindførelsen i Skandinavien for 30 år siden, som jeg har sagt ja til.
Kontaktoplysninger
Adresse
Ring til os
Tlf. 59 48 42 15
Mandag - fredag kl. 9.00-15.00
Børne- og Ungemodtagelsen 08-2:
Tlf. 59 48 42 33
Alle dage
Børne- og Ungeafsnit 05-2:
Tlf. 59 48 42 29
Alle dage
Neonatalafsnit 08-3:
Tlf. 59 48 42 42
Alle dage
Sekretariat:
Tlf. 59 48 42 00
Mandag - fredag kl. 8.00-15.00
Skriv til os
Øvrig information
Undersøgelse og behandling af børn og unge op til 20 år
Opdateret tirsdag den 11. mar. 2025