PFOS/PFAS
Hvad er PFOS og PFAS?
PFAS (perfluoroalkylstoffer) består af en gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, der har været anvendt i blandt andet i brandslukningsskum, til overfladebehandling og imprægnering af tekstil.
PFAS er uhyre stabile og svært nedbrydelige stoffer. De findes derfor i miljøet og kan måles i lave koncentrationer i blodet på befolkningen overalt i verden. PFAS er uønsket i miljøet og deres helbredseffekter skaber bekymring.
Måling af PFOS/PFAS
Måling af PFAS i blodet anbefales ikke uanset om eksponeringen er af nyere eller ældre dato. Prøven kan ikke forudsige et evt. helbredsproblem eller afklare, hvorvidt en aktuel lidelse skyldes tidligere eller nuværende udsættelse for PFAS.
Samtale og rådgivning
Personer, der for nyligt har været udsat for PFAS, rådgives om, at det vigtigste er at undgå yderligere udsættelse fra forureningskilden. Hvis en borger har været udsat for en påvist, aktuel og ekstraordinær stor udsættelse, kan der overvejes at henvise til udredning og yderligere rådgivning på den regionale arbejds- og miljømedicinske afdeling.
Vi kan tilbyde samtale med henblik på at vurdere omfanget af eksponeringen samt give yderligere rådgivning om betydningen af den ekstraordinære udsættelse for PFAS, for eksempel gravide og ammende, der har været ekstraordinært udsat for PFAS.
Måling af PFAS i blodet kan aktuelt kun gennemføres som del af et forskningsprogram. Måling af PFAS i blodet anbefales ikke uanset om eksponeringen er af nyere eller ældre dato. Prøven kan ikke forudsige et eventuelt helbredsproblem for den enkelte, eller afklare, hvorvidt en aktuel lidelse skyldes tidligere eller nuværende udsættelse for PFAS. Borgere, der er bekymrede for PFAS-udsættelse, skal derfor IKKE henvises med henblik på blodprøver.
Aktuelt varetager Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus forskningsprojekter vedrørende den nylige og ekstraordinære udsættelse for PFAS for medlemmer af Korsør Kogræsserforening.
PFAS og helbredseffekter
PFAS-stofferne har i forskellig grad vist sig at kunne påvirke helbredet. Brandskum indeholder PFAS-stofferne PFOS - og mindre grad PFHxS. Sundhedsstyrelsen har opsummeret viden fra forskning om PFAS sammen med en ekspertgruppe, der består af relevante eksperter fra de arbejds- og miljømedicinske afdelinger samt førende forskere.
Sundhedsstyrelsen konkluderer:
Ved befolkningsundersøgelser er følgende tilstande positivt korreleret til høje niveauer af PFAS - men det er statistiske fund, som ikke kan vise, om PFAS er årsagen.
- Nedsat antistofrespons i forbindelse med vaccination, primært hos børn
- Forhøjet kolesterol
- Nedsat fødselsvægt
- Let leverpåvirkning.
Der forskes derudover stadig i PFAS og helbredseffekter, hvorfor man skal forvente, at der kommer mere viden på området de kommende år.
Grundet fornyet debat om helbredseffekter har Sundhedsstyrelsen genindkaldt ekspertgruppen og forventer i løbet af 2022 at udsende en revideret vurdering af helbredseffekter og revideret vejledning til praktiserende læger.
Yderligere information til fagfolk
Sundhedsstyrelsen har i marts 2023 udsendt en opdateret vejledning til praktiserende læger.
De kan findes her:
Den opdaterede vejledning baserer sig på en fornyet gennemgang af helbredseffekter og relevant håndtering i Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe.
Praktiserende læger er velkomne til at kontakte arbejdsmedicin på tlf. 5948 9851 alle hverdage kl. 8-15, hvor der er åben telefonrådgivning – også om miljømedicinske spørgsmål. Den åbne telefonrådgivning besvarer ikke henvendelser fra borgere, der ringer på egne vegne. Borgeren skal i stedet kontakte egen læge/behandlende læge, som så kan kontakte os eller henvise.
Læs mere om telefonrådgivningen her: For henvisere - Holbæk Sygehus
Vi besvarer spørgsmål fra henvisere (læger, fagforeninger) med forespørgsler om visitation, henvisning samt arbejds- og miljømedicinske problemstillinger. Vi kan også kontaktes skriftligt via kontaktmodulet på hjemmesiden, e-mail eller via Sundhedsplatformen.
Den åbne telefonrådgivning besvarer ikke henvendelser fra borgere, der ringer på egne vegne. Borgeren skal i stedet kontakte egen læge/behandlende læge, som så kan kontakte os eller henvise.
Vejledning fra Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen har i 2022 samt igen i 2023 opsummeret viden fra forskning om PFAS sammen med en ekspertgruppe, der består af relevante eksperter fra de arbejds- og miljømedicinske afdelinger samt førende forskere. Sundhedsstyrelsen har på baggrund deraf udarbejdet:
PFAS-undersøgelse for medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening
Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling varetager undersøgelse, rådgivning og forskning vedr. PFAS i relation til den ekstraordinære udsættelse for PFAS som medlemmer af Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening har været ude for.
Vi har afholdt informationsmøder, tilbudt lægesamtaler samt sendt breve til de af foreningens medlemmer, som har fået undersøgt, hvor stor en ksponering, de har været ude for. Derudover gennemfører vi forskning derom, fx undersøgelse af effekten af det kolesterolsænkende medicin colestyramin.
Nedenfor kan du finde slides fra oplæg på informationsmøder, et standardbrev information om udsættelse for PFAS samt andre beskrivelser af vores arbejde.
Slides maj 2021 (pdf)
Slides august 2021 (pdf)
Standardbrev PFAS Svar Aug 2021
Jordforurening og Grundvandsbeskyttelse
Regionens enhed for Jordforurening og Grundvandsbeskyttelse har yderligere info om PFAS samt om Region Sjællands indsats mod PFAS.
Du kan finde det her:
Viden om PFAS - Region Sjælland
Region Sjællands indsats mod PFAS 2023 - Region Sjælland
Internationalt samarbejde
Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling indgår i netværket vedr. PFAS i det europæisk samarbejde HBM4EU (European Human Biomonitoring Initiative – science and policy for a healthy future). Professor Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet er det nationale kontaktpunkt for den danske hub i European Human Biomonitoring Initiative -HBM4EU - Horizon2020 program og har inviteret afdelingen med.
Der er tale om en fælles indsats omfattende 30 europæiske lande for at udbrede viden om helbredseffekter af en række kemikalier, herunder PFAS, og fremme sundheds- og miljømæssigt forsvarligt håndtering af disse. Vi har således muligheden for at udveksle erfaringer til gavn for både forskningen på området, myndighederne og ikke mindst for de enkelte personer, som er berørt af kemiske forureninger.
Se mere om HBM4EU:
What we do – HBM4EU – science and policy for a healthy future
Samarbejdet om PFAS har blandt andet mundet ud i en aktivitetsrapport med en opgørelse af europæiske forskningsprojekter med human biomonitorering (analyse af blodprøver fra mennesker) af PFAS-hotspots samt anbefalinger til håndtering af PFAS-hotspots samt til yderligere forskning og politiske anbefalinger.
Kontakt
Adresse
Åbningstider
Ring til os
Arbejdsmedicinsk Ambulatorium
Opdateret onsdag den 23. okt. 2024