Forskning og samarbejdspartnere
Forskning
Afdelingen forsker i en række arbejdsmedicinske og socialmedicinske problemstillinger. Målet er at forbedre forståelsen deraf for at forbedre hjælpen til afdelingens patienter.
Afdelingen har en professor i Klinisk Socialmedicin, Ole Steen Mortensen, tilknyttet i samarbejde med afdeling for socialmedicin på Københavns Universitet. Der er til en hver tid tilknyttet yngre forskere fx ph.d.-studerende.
Læs mere om forskning på Københavns Universitet
Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, 2022 Årsberetning (pdf)
Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling deltager i forskningsprojekt om COVID-19 senfølger
Biobank og lugte- og smagsklinik
Forskere skal i et dansk-svensk forskningsprojekt med Sjællands Universitetshospital i spidsen etablere en biobank, udvikle en lugte- og smagsklinik og kortlægge senfølger af COVID-19.
Træthed, koncentrationsbesvær, lugt- og smagsforstyrrelser er de kendte senfølger. Nu belyser forskere flere senfølger og skaber behandlingsmuligheder.
Samarbejde og løsninger
Forskningsprojektet består af et samarbejde mellem ni medicinske specialer og tre forskningsmiljøer på tværs af landegrænser. Projektet skal sikre bedre overblik over senfølger, forbedre behandlingsmuligheder igennem en biobank, der med biomarkører giver viden til at identificere risikopatienter, etablere klinikker til behandling af tydelige senfølger samt kortlægge endnu ukendte senfølger.
Viden fra dette projekt omsættes til løsninger og bruges i forbindelse med rehabilitering og patienters tilknytning til arbejdsmarkedet.
Samarbejdet har således også til formål at lægge grundstenene for en tættere kontakt med erhvervslivet og fagforbund.
Arbejdsmiljøindsats: Jordemoder på arbejdspladsen skal øge trivsel og reducere fravær blandt gravide arbejdstagere
Arbejde, som en del af det at være aktiv og deltagende, er sundt og godt for langt de fleste gravide. Alligevel er fraværet under graviditet hyppigt og højt blandt gravide i Danmark. For at fremme fastholdelse under graviditet er det vigtigt, at arbejdende gravide kan føle sig trygge i forhold til risici og blive mødt og forstået i forhold til behov for aflastning.
Den 1. maj 2021 opstarter Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus sammen med Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital et tværregionalt udviklingsprojekt, hvor jordemødre tilknyttes arbejdspladser og tilbyder gravide medarbejdere individuel rådgivning med særligt fokus på trivsel og fastholdelse. Rådgivning og evt. tilpasning af arbejdet sker i fælles dialog med arbejdsgiver/leder. Ved mistanke om potentielle risikofaktorer i arbejdsmiljøet udarbejder arbejdsmedicinske speciallæger en individuel risikovurdering.
I projektet har vi fokus på tilpasning og implementering på de deltagende virksomheder, tilpasning af arbejdet ud fra den gravide medarbejders behov og kommunikation med praktiserende læger og konsultationsjordemødre. Det er et tværfagligt projekt, hvor der udover jordemødre er tilknyttet speciallæger i arbejdsmedicin og gynækologi/obstetrik.
Arbejdsmarkedsrettet hjerneskaderehabilitering
Jette Nielsen, overlæge emeritus, ph.d., speciallæge i arbejdsmedicin fra Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus, har udarbejdet en omfattende rapport med gennemgang af den arbejdsmarkedsrettede hjerneskaderehabilitering. Forskningsspørgsmålet var om borgere med erhvervet hjerneskade får afklaret deres kognitive funktionsniveau og tilbudt relevant genoptræning og rehabilitering.
I rapporten indgår udpegning af problemområder samt forslag til løsninger mhp. forbedringer fremadrettet. Håbet er, at arbejdet kan give inspiration til at fremme implementeringen af helhedsorienteret, sammenhængende samordnet og relevant hjerneskaderehabilitering i kommunalt regi.
Rapporten i PDF format kan hentes her
Projekt LIRA
Socialmedicinsk enhed gennemførte i 2018-2019 i samarbejde med Køge Kommune pilotprojektet ”Livsmestring og Rehabilitering til Arbejdslivet”, også kaldet LIRA. Formålet med projekt LIRA var at bidrage til en evidensbaseret, tværsektoriel udvikling af praksis for rehabilitering til arbejdslivet. Målgruppen var borgere med mere end 8 ugers sygefravær og som havde et moderat til højt stressniveau, målt ved Perceived Stress Scale (PSS) >13, uanset en eventuel diagnose.
Nærværende rapport er evaluering af indsatsen, set ud fra deltager-, sagsbehandler og instruktørperspektiv. Resultaterne viste at alle deltagere forbedrede deres robusthed, målt ved SOC, og reducerede stressniveauet i klinisk relevant omfang målt ved PSS. Metoden, der blev anvendt i projekt LIRA, ser ud til at være et relevant tilbud til borgere, der er sygemeldt mere end 8 uger, og som har et moderat til højt stressniveau målt ved PSS. Selvvurderet arbejdsevne blev fordoblet hos fire af fem deltagere.
Rapporten konkluderer at det er væsentligt at jobcenteret arbejder videre med, hvorledes egnede borgere visiteres indenfor en kort tidsperiode og hvorledes målgruppen findes. Desuden er der behov for at evaluere metoden i et større omfang og i et egentligt forskningsprojekt for at kunne vurdere, om hypoteserne holder, og vurdere den langsigtede betydning af metoden for sundhed, arbejdsevne samt tilknytning til arbejdsmarkedet.
Rapporten i PDF format kan hentes her
Deltagende arbejdspladser
De deltagende arbejdspladser er: Novo Nordisk Danmark, ISS Rengøring og Catering, Magasin, Coloplast, Holbæk Kommune, Sundhedsforvaltningen Københavns Kommune og Holbæk Sygehus.
Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen og lignende projekter udgår fra arbejdsmedicinske afdelinger i Herning, Odense og Aarhus. Projektet forsætter frem til september 2022.
For yderlige information kontakt projektleder, læge, ph.d. Luise Mølenberg Begtrup, Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus, tlf. 5948 9869 eller send e-mail til le@regionsjaelland.dk
Kontakt
Adresse
Åbningstider
Ring til os
Arbejdsmedicinsk Ambulatorium
Opdateret onsdag den 23. okt. 2024