Kompetenceudvikling og uddannelse i afdelingen
Kompetenceudvikling
Én gang årligt afvikler vi formaliseret kompetenceudvikling for alle sygeplejersker i form af kompetencedage inden for akutsygepleje med brug af skills stations (færdighedsstationer inden for bestemt fagområde).
I samarbejde med de tre andre akutafdelinger i Region Sjælland har vi siden 2016 afviklet kompetencedage med skills stations. Denne kompetenceudvikling er udsprunget af et tæt samarbejde mellem Region Sjælland og Beth Israel Hospital Boston, som startede i 2016.
I løbet af et år opnår alle sygeplejersker at deltage på en kompetencedag, som afholdes i vores Sundhedsfaglige Læringscenter Holbæk.
Der er tale om en hel dag, hvor vi gennemgår fem skills stations, som alle tager udgangspunkt i det faglige kliniske arbejde med den akutte patient. På disse skills stations har vi ved hjælp af avanceret læringsudstyr mulighed for at øve os praktisk. Sammen med gode kolleger sparrer og samarbejder vi omkring en patientcase, som handler om en typisk akut patienthistorie.
Vi gennemgår simulationsøvelser, samarbejdsøvelser, praktiske øvelser m.m.
For at alle sygeplejersker kan nå at deltage, afholder vi ca. otte kompetencedage på et år.
Hvert år udtænker de fire uddannelsesansvarlige specialesygeplejersker fra de fire akutafdelinger i Region Sjælland i samarbejde nye skills stations. Disse godkendes af akutafdelingernes fire oversygeplejersker og afdelingssygeplejersker, før de iværksættes.
Uddannelse
Som nyuddannet læge, kan du få din KBU (Klinisk Basis Uddannelse) på Akutafdelingen.
Et KBU ophold på akutafdelingen er for dig, der gerne vil have en bred introduktion til lægelivet og som gerne vil have et stort erfaringsgrundlag inden for kort tid. Vi tilbyder et godt uddannelsesmiljø med fokus på daglig, individuel supervision. Hos os står du ikke alene – du er et del af et team sammen med erfarne læger, døgnet rundt.
Arbejdet i Akutafdelingen kan være intenst, og patienterne kommer 24/7. Som KBU læge kommer du primært til at arbejde i modtage-afsnittet af Akutafdelingen. Her lærer du den akutmedicinske tilgang til initial vurdering og stabilisering af en bred vifte af patienttyper, både inden for kirurgiske og medicinske diagnoser. Du vil også komme til at stifte bekendtskab med arbejdet i skadestuen og med stuegang i Akut Diagnostisk Enhed.
Et KBU ophold på akutafdelingen er lige præcis hvad forkortelsen siger: en uddannelse. Et KBU ophold hos os forudsætter en aktiv tilgang til din faglige udvikling. Du aftaler en uddannelsesplan sammen med din vejleder og du forventes at opdatere dig med faglig viden sideløbende med arbejdet. Vi sender fx en litteraturliste inden du begynder hos os. Til gengæld får mere ansvar efterhånden som du udvikler dig som læge.
Hvis du har spørgsmål til KBU ophold på Akutafdelingen, så ring eller skriv os.
Holbæk Akutafdeling uddanner speciallæger inden for akutmedicin. Hvis du er læge og overvejer at blive akutmediciner, så bliv det hos os!
Uddannelsen er bygget op af
- Introduktionsstilling (1 år)
- Hoveduddannelsesstilling (4 år)
Der er mange gode grunde til at søge netop til Holbæk Akutafdeling
Vi har en selvstændig afdeling med egne læger og sygeplejersker og et godt fagligt miljø
Afdelingen er opbygget efter det internationale koncept, ’Boston-modellen’
Vi har fokus på individuel undervisning og vejledning
Hos os kan du fx lære disse kompetencer: Ultralyd (FAST, FATE, Lunge ultralyd) eller smertestillende til børn ved smertevoldende procedurer, brug af lavdosis ketamin.
Du har ansvaret for ’kørsel 1’-patienter
Du bliver oplært i relevante procedurer, fx pleuradrænage og UL vejledt femoralisblok
Du får løbende mere ansvar, efterhånden som du får mere erfaring
Læs mere om uddannelsesforløb på Holbæk Akutafdeling hos Yngre Danske Akutmedicinere, hvor en af vores uddannelsesansvarlige læger fortæller mere om afdelingen.
Du er meget velkommen til at komme på besøg hos os, og høre mere om uddannelsesmulighederne, inden du søger. Ring til cheflæge Peter Hallas på 59 48 38 01 for en aftale.
Der er i akutafdelingen stort fokus på udvikling indenfor sygeplejen samt efteruddannelse.
Uddannelse til akutsygeplejerske er en national uddannelse, som udbydes i alle fem regioner.
Den skal medvirke til, at sygeplejerskerne i akutafdelinger/modtagelser har de relevante kompetencer til at varetage patientbehandling på et fagligt højt niveau.
Uddannelsen er modulopbygget og består af et basismodul, fagmoduler samt et afslutningsmodul.
I Region Sjælland udbydes uddannelsen i samarbejde med Professionshøjskolen Absalon.
Basismodulet tilbydes efter 2 års ansættelse i akutafdelingen.
I 2019 godkendte Sundhedsstyrelsen at der indføres en specialuddannelse i akutsygepleje i Danmark.
Holbæk Sygehus uddanner som det første sygehus i Region Sjælland egne simulationsinstruktører, som kan træne personalet i forskellige behandlingssituationer ved brug af dukker og figuranter. Det giver afdelingerne mulighed for at træne patientscenarier der gør os i stand til at diagnosticere og behandle patienterne mere effektivt, og derved spare dyrebare minutter i patientens udredning. På instruktørkurset lærer personalet bl.a. at fungere som instruktør i et patientscenarie samt briefe og debriefe personale.
Undervisningen foregår i 'Sundhedsfagligt Læringscenter Holbæk' - sygehusets eget læringscenter, som er udstyret med top professionelt simulationsudstyr til læring og dygtiggørelse i de fleste sygdomsformer.
Selvom vi i Akutafdelingen har flere simulationsuddannede speciallæger og sygeplejersker vil vi gerne uddanne flere, til selv at kunne undervise. Det gælder både vores egne læger og sygeplejersker, men også kolleger fra andre sygehuse.
Det første hold af simulationsinstruktører på Holbæk Sygehus har i 2020 færdiggjort instruktørkurset. Holdet består af ti læger og to jordemødre fra bl.a. Akutafdelingen, Medicinsk Afdeling og Fødeafdelingen. I alt er 30 læger, sygeplejersker, jordemødre og fysioterapeuter blevet uddannet simulationsinstruktører.
Sundhedskommunomuddannelsen er en videregående uddannelse udviklet til at højne lægesekretæruddannelsen til akadaminiveau og derved give lægesekretæren et fagligt løft og kvalificere til uddannelse på diplomniveau. Sundhedskommunomuddannelsen revideres løbende og kan tilpasses til fx et enkelt sygehus’ behov.
I Akutafdelingen prioriterer vi, med forbehold for driften, at der kontinuerligt er to lægesekretærer under uddannelse.
Uddannelsen
En fuld sundhedskommunomuddannelse består af tre obligatoriske og, to valgfrie moduler samt et afgangsprojekt. Modulerne kan tages i vilkårlig rækkefølge, dog skal de obligatoriske og valgfrie moduler bestås før afgangsprojektet kan indledes. Undervisningen består som regel af 10 fulde undervisningsdage med en del hjemmearbejde.
Der er skriftlig eksamen på de tre obligatoriske moduler og mundtlig på de valgfrie moduler. Det afsluttende projekt består af både en skriftlig og en mundtlig eksamen.
Kompetencemidler og løn
Sundhedskommunomen betales via de overenskomstafsatte kompetencemidler, mens lønnen betales af afdelingen.
Ved gennemførte obligatoriske moduler får man ifølge overenskomsten to løntrin (ved løntrin 22 ½) og på Holbæk Sygehus to løntrin ved bestået afgangsprojekt.
Krævende moduler og godt netværk
Det er min oplevelse, at især de tre basismoduler har været krævende. Der er mest at læse på de obligatoriske moduler og eksaminerne er mest krævende på de obligatoriske moduler.
På grundmodulerne var vi samlet med andre lægesekretærer, mens vi på de valgfrie moduler har mødt studerende fra andre offentlige arbejdspladser. Det har været interessant at skabe et netværk blandt andre kolleger i sundhedsvæsenet, både fra andre sygehuse og andre arbejdspladser i det offentlige.
På Holbæk Sygehus arbejder vi på at få et grundforløb til Holbæk, da vi tror, at en kortere transporttid vil få flere til at gå i gang med uddannelsen.
Jeg tog grundmodulet på Roskilde, et valgfri modul på Sydfyn (igennem HK), og et modul samt afsluttende eksamen i Herlev (virtuelt under corona).
Jobudvikling
Uddannelsen har været givtig for mig, både personligt og fagligt.
Personligt har sundhedskommunomdannelsen givet mig en bredere faglig forståelse af sundhedsvæsenet, men også en faglig viden, som jeg derudover kan bruge i mit TR-virke.
Der er mange muligheder for personlig jobudvikling med en sundhedskommunom. Akutafdelingens kvalitetskoordinator er uddannet sundhedskommunom, en stilling, der tidligere var besat af en sygeplejerske. En anden kollega i afdelingen arbejder tæt sammen med den ledende lægesekretær og afdelingsledelsen. Fælles for begge er, at de først har fået disse opgaver efter endt sundhedskommunomuddannelse.
I forbindelse med. at lægesekretæruddannelsen udfases som uddannelse, er en sundhedskommunom sammen med joberfaring, med til at sikre, at lægesekretæren fortsat vil være en efterspurgt medarbejder.
Hvis du har spørgsmål til uddannelsen, er du velkommen til at kontakte mig
Anja Raun
Lægesekretær/tr
alru@regionsjaelland.dk
Praktik under grunduddannelse
Akutafdelingen modtager sygeplejerskestuderende i 1. semester (1 uge), 3. semester (i alt 4 uger) og 6. semester (i alt 20 uger).
Efter endt uddannelse er der gode muligheder for at få fast job i Akutafdelingen.
Kontakt
Adresse
Ring til os
Skadetelefonen
Benyt dette nummer, hvis du er pårørende og har spørgsmål om en patient på skadestuen:
Tlf. 59 48 38 00Skriv til os
Opdateret torsdag den 14. nov. 2024